De buitententoonstelling A new beginning van fotograaf Cigdem Yuksel op het Spui, de Hofweg en het Buitenhof is nu te zien tot en met 6 mei 2021. De expositie is onderdeel van het transmediale project Shadow Game, over alleenreizende kindvluchtelingen in Europa. Deze documentaire is een van de films die online te zien is op het Movies that Matter Festival en later via het Filmhuis.
Mo Ghandour kwam op vijftienjarige leeftijd alleen naar Nederland. ‘Mensen vragen voortdurend naar mijn vluchtverhaal. Terwijl dat maar een heel klein deel van mijn leven is. Ik ben veel meer dan vluchteling. Ik heb dromen, ambities. We zijn iemand, dat willen we hiermee laten zien.’ Voor haar project A New Beginning werkt fotograaf Cigdem Yuksel samen met Mo, Abdulaal, Meron, Amin, Shiro, Hammoudi en John: jongeren die na hun vlucht op zoek gaan naar hun identiteit. Ze uiten zich met tatoeages, gedichten, rap of Instagram posts. Ze zien er cool en stoer uit, maar zijn ook kwetsbaar. Samen met Yuksel gingen zij op zoek naar een manier om hun verhaal te vertellen. Wie ben je en wie wil je worden? Het resultaat is een buitententoonstelling met grote, kleurrijke portretten en multimediaverhalen die online te bekijken zijn.
Nare herinneringen en een nieuwe toekomst
Yuksel vroeg de jongeren wat zij voelen als zij denken aan hun reis, angsten, nachtmerries, het gemis van hun ouders. Welk beeld, vorm en kleur zien zij voor zich? Hoe zouden ze dat uitbeelden? Yuksel kijkt ook met de jongeren naar hun toekomst. Hoe zien ze zichzelf, nu en later? Waar halen ze kracht en plezier uit?
Fotograaf Cigdem Yuksel (1989)
Cigdem Yuksel (1989) is fotograaf. In 2016 won ze de Canon Zilveren Cameraprijs met haar fotoserie van Syrische kinderen die in Turkije in de textiel- en schoenenindustrie werkten. In 2020 publiceerde Yuksel samen met Ewoud Butter en S.P.E.A.K. haar onderzoek ‘Moslima’. Een verkennend onderzoek naar de representatie van moslima’s in de beeldbank van het ANP. Momenteel werkt ze aan een podcast over de representatie van moslima’s in de media, samen met Maartje Duin. En fotografeert ze de eerste generatie Turkse vrouwen, die ze een plek wil geven in ons collectief visueel geheugen.
Cigdem Yuksel: ‘Ik kom zelf uit een migrantenfamilie. Mijn grootvader kwam in de jaren zeventig als een van de eerste Turkse gastarbeiders naar Nederland. Nu ben ik onderdeel van de derde generatie Turkse Nederlanders en ik weet als geen ander hoe het is om op te groeien in een familie waar het gevoel van ‘een thuis’ wordt gemist. Waar nog altijd wordt gezocht naar het gevoel ergens bij te horen.’
www.cigdemyuksel.com
Abdulaal (22) wil acteur worden. Hij houdt van aandacht, in de spotlights staan. Als hij aan de toekomst denkt, aan acteren en beroemd worden, dan denkt hij aan de kleuren goud en rood. Hij kwam op zeventienjarige leeftijd vanuit Soedan alleen naar Nederland. Onderweg leerde hij de volksliederen van twaalf landen uit zijn hoofd. ‘Dat deed ik om contact te maken. Mensen vinden het sympathiek als je iets van hun land weet.’
Mo (22) houdt van de kleur roze. In Syrië mocht hij die kleur niet dragen, dat was voor meisjes. Toen hij als puber zonder ouders in Nederland kwam voelde hij zich bevrijd. ‘In Syrië kon ik niet zijn wie ik wilde, ik moest zijn wat anderen wilden dat ik was.’ Mo studeert aan het Amsterdam Fashion Institute.
Meron (22) is fan van Beyoncé. ‘Als ik me opmaak, mooi aankleed en mijn haren doe krijg ik meer zelfvertrouwen omdat ik mezelf cool vind en mooi. Net zoals Queen B.’ Denkt ze aan haar thuisland Eritrea dan ziet ze de kleur geel en mist ze haar moeder.
Amin (20) luistert graag naar Afghaanse rap. De beats en lyrics geven hem moed. Amins asielaanvraag is meerdere keren afgewezen. Hij voelt zich onder druk gezet door de Dienst Terugkeer en Vertrek, heeft veel stress en kan uit angst voor deportatie niet slapen. Als hij zijn gevoelens in een kleur moest samenvatten? ‘Zwart. Pikzwart. Het voelt alsof ik wacht op mijn dood.’ Alleen het geloof helpt hem nog. En Carrie Underwood. Want als hij echt in de put zit, draait hij altijd haar nummer Champion.
Hammoudi (17) wordt dokter. Dat is zijn droom, zijn doel. Twee jaar nadat hij in Nederland aankwam is hij de beste van zijn klas. Was hij aanvankelijk schuchter, nu komt Hammoudi steeds meer tot bloei. ‘Ik voel me fijn in Nederland. Alleen mis ik mijn moeder en zussen.’ Drie jaar heeft hij hen inmiddels niet gezien. Mohammed – bijnaam Hammoudi – is een van de hoofdpersonen uit de film Shadow Game. Over hem is ook een aparte film gemaakt: Hammoudi’s droom.
Shiro (18) kan voor het eerst in zeven jaar weer naar school. Hij is volledig gefocust op zijn toekomst, leert de taal en is hard aan het werk om personal trainer te worden. Samen met zijn broer Jano maakte hij de tocht naar Europa. Meer dan 3500 kilometer liepen ze, onder andere over de Zwarte Bergen van Montenegro. ‘Ik heb er benen als boomstammen van gekregen.’ Veel woorden maakt hij verder niet vuil aan zijn reis: ‘De weg was heel moeilijk, nu is het klaar.’ Shiro is een van de hoofdpersonen uit de film Shadow Game. Over hem en zijn broer Jano is ook een aparte film gemaakt: Jano & Shiro, a Brothers’ Journey.
Transmediaproject Shadow Game
A new beginning is onderdeel van het transmediaproject Shadow Game van Eefje Blankevoort en Els van Driel, gemaakt in nauwe samenwerking met journalist en vertaler Zuhoor al Qaisi. Het project bestaat uit een lange documentaire (90 min), een serie korte follow-up docu’s (30 min), een impact campagne, adventure game en een multimedia serie / tentoonstelling in samenwerking met Cigdem Yuksel. www.shadowgame.eu.
Documentaire Shadow Game op Movies that Matter Festival & Filmhuis
Deze indrukwekkende documentaire Sahdow Games is online beschikbaar tussen zondag 18 april 12:00 uur en woensdag 20 april tot 20:00 uur op het online festival Movies that Matter. Op zaterdag 17 april om 20:00 uur is live Meet the Makers te volgen met de regisseurs Els van Driel & Eefje Blankevoort en researcher Zuhoor al Qaisi. Kaarten zijn beschikbaar via de website van Movies that Matter.
Op de laatste dag van deze expositie op donderdag 6 mei, is de documentaire te bekijken in de online filmzaal van het Filmhuis Den Haag.
Tentoonstellingstour
Van 15 april t/m 6 mei 2021 is de buitententoonstelling met het werk te zien de route Spui, Hofweg en Buitenhof in het centrum van Den Haag. De expositie is georganiseerd in samenwerking met filmfestival Movies that Matter, Bibliotheek Den Haag en Atrium City Hall. Daarna zal de tentoonstelling door Nederland reizen. Vanaf eind mei 2021 is hij te zien in Amsterdam i.s.m. de Melkweg. Daar wordt ook een talkshow met muziek georganiseerd.
Aanvraagformulier
Leuk dat u interesse hebt om uw activiteit in het Atrium Den Haag te organiseren!Druk op onderstaande knop Aanvraagformulier en vul uw aanvraag in.U ontvangt binnen 14 dagen een reactie.
Aanvraagformulier