In de tentoonstelling Het dagelijks leven tijdens WO II in Den Haag neemt het Haags Gemeentearchief de bezoeker in het Atrium Den Haag van 10 februari t/m 19 april mee naar een regeringsstad in oorlogstijd. De tentoonstelling geeft een indringend fotoverhaal over een veranderend straatbeeld; van groeiende onvrijheid, razzia’s, schaarste, tot uiteindelijk de bevrijding.

Het beeld van toen zet tot nadenken over de situatie van nu.

Als in 1939 de internationale spanningen rond Nazi-Duitsland toenemen, heeft Nederland er groot vertrouwen in dat ons land – net als tijdens de Eerste Wereldoorlog – neutraal kan blijven. Deze wetenschap zet aan tot nadenken over de wereld van nu. Ook nu is de wereld in oorlog, op diverse plekken. Ook nu nemen Europese landen een stelling in, moeten een inschatting maken van de situatie. De blik in het verleden die de tentoonstelling geeft, stimuleert de kijker tot nadenken over het heden.

De slag om de residentie
In de zeer vroege ochtend van 10 mei 1940 bombardeert Duitsland de vliegvelden rondom Den Haag: Ypenburg, Ockenburg en Valkenburg. Duitsland wil de regeringsstad innemen om zo Nederland te dwingen tot overgave.
14 mei 1940 capituleert Nederland en volgen 5 lange, ingrijpende bezettingsjaren.

Den Haag in oorlogstijd
De tentoonstelling geeft een uniek inzicht in het dagelijks leven van Hagenaar tijdens deze heftige periode. Hoe ging de stad om met de bezetter, hoe gingen de inwoners om met de bezetting, met de schaarste? Was er nog wel tijd voor ontspanning?

Wat als
De bezoeker van de tentoonstelling ziet door het bijzondere beeldmateriaal wat voor impact de oorlog had op het dagelijkse leven van de Hagenaar en zal ongetwijfeld, denkend aan de wereld van nu, zich afvragen: wat als…

Alle foto’s in de tentoonstelling komen uit de collectie van het Haags Gemeentearchief. Het is een selectie uit de ruim 16.000 foto’s die Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog belichten, en die via de digitale beeldcollectie van het archief deels ook online te bekijken zijn. Ze zijn gemaakt door professionele fotografen en door de gewone man. De tentoonstelling is samengesteld als onderdeel van de viering 80 jaar Vrijheid Den Haag.

Voor meer informatie, ga naar www.haagsgemeentearchief.nl.