Sinds 1995, de opening van het stadhuis aan het Spui, bestaat een traditie om jaarlijks Chanoeka te vieren in het Atrium Den Haag, de huiskamer van alle Hagenaars. 

Het joodse inwijdingsfeest Chanoeka valt dit jaar van 19 t/m 26 december. Het feest herinnert aan een historisch gebeuren, het zegevieren van een vastbesloten minderheid over een onrecht-vertegenwoordigende meerderheid. Op een achtarmige kandelaar, een zogenaamde Menora ofwel Chanoekia, worden lichtjes aangestoken. Eén op de eerste avond en daarna opklimmend in aantal tot acht -volle capaciteit- op de laatste dag. In het Atrium staat jaarlijks gedurende de week van Chanoeka een metershoge kandelaar opgericht waarop elke avond de lichtjes ontstoken werden. De lichtjes symboliseren de zege van licht over duisternis, een thema dat in deze donkere dagen ook buiten de Joodse wereld terug te vinden is.

De boodschap van Chanoeka beperkt zich niet alleen tot de Joodse gemeenschap, vandaar dat in steeds meer plaatsen over de wereld heen is het de gewoonte geworden om een grote Chanoekia op een openbare plek te plaatsen. Ook in Nederland zijn dergelijke kandelaars te zien, zoals op de Dam in Amsterdam.

Hoogtepunt is de publiekelijke aansteken van de kandelaar met een feestelijke viering op dinsdag 20 december om 19.00 uur. Met traditionele liederen en typisch-joodse versnaperingen (soefganiot), wordt de avond feestelijk omlijst. De viering staat open voor alle Hagenaars, aanmelden is niet nodig

Meer informatie is te vinden op www.chajdenhaag.nl/chanoeka.

Chanoeka 2022