Van 19 t/m 29 april tonen studenten van het team SUM van de TU Delft haar plannen in het Atrium Den Haag tijdens de Expositie Duurzame Renovatie en Architectuur.

Gemeente Den Haag werkt samen met TU Delft in wedstrijd over duurzame architectuur
Team SUM (Symbiotic Urban Movement) van de TU Delft neemt deel aan de Solar Decathlon Europe. Dit is een universitaire wedstrijd die is gericht op het bedenken en uitvoeren van innovatieve ideeën voor duurzame architectuur. De gemeente Den Haag en de TU Delft hebben gezamenlijk baat bij onderzoek naar een potentiële renovatiestrategie voor portiekflats. Omdat de opdracht en het achterliggende onderzoek gebaseerd is op de situatie in Den Haag, geeft dit de gemeente de mogelijkheid om doelgericht onderzoek te doen naar realistische en haalbare oplossingen voor de uitdagingen op de Haagse woningmarkt.

De Solar Decathlon Challenge is een competitie waarin universiteiten van over de hele wereld proberen om de meest duurzame woning te ontwerpen en bouwen; de competitie voor universiteitsteams richt zicht dit keer ook op klimaatbeheersing in steden.

Er zijn in Nederland 847.000 portiekwoningen, die 11% van de totale woningvoorraad in het land vertegenwoordigen. Door dit type woningen en gebouwen aan te pakken, hebben we de kans om een systeem te creëren dat in heel Nederland, en zelfs in heel Europa, kan worden toegepast en kan bijdragen aan de nationale doelstellingen van Nederland om in 2050 energieneutraal te zijn en in 2030 één miljoen woningen te hebben toegevoegd’, vertelt een van de studenten.

Galerijflat De Dreef

Portiekflat wordt Galerijflat in De Dreef, Den Haag
Het team nam portiekflats in de Haagse wijk De Dreef in stadsdeel Dreven en Gaarden als vertrekpunt. Deze flats bestaan uit vier verdiepingen, zonder lift. Er is veel met de bewoners gesproken. Zij beschrijven de woningen vaak als gehorig en gevoelig voor schimmel. Bovendien zien ze de buurt verloederen. Het studententeam: ‘Wij zien mogelijkheden om niet alleen de woningen comfortabel en energiearm te maken, maar ook de wijk te veranderen naar een groene omgeving. Door van de portiekflats galerijflats te maken, creëren we ook meteen meer sociale verbinding. Zo hopen we een oplossing voor de toekomst te bieden’.

Expositie Duurzame Renovatie en Architectuur
Van 19 t/m 29 april kan iedereen 2 maquettes, posters en gebruikt bouwmaterialen bekijken van dit project. Hiermee laten zij
de Haagse inwoners kennis maken met het project dat onderdeel is van de universitaire wedstrijd Solar Decathlon Europe die gericht is op het bedenken en uitvoeren van innovatieve ideeën voor duurzame architectuur. In deze periode zijn studenten dagelijks aanwezig van 12.00 tot 14.00 uur aanwezig om bezoekers te informeren over dit project en kunnen vragen worden beantwoord.

Voor meer informatie, ga naar www.delftsolardecathlon.com.