Panorama Hesjtèk is een echt panorama. Het neemt de bezoeker mee in de stad. Dichtbij en ver weg wisselen elkaar af in een dynamisch decor met verschuivende perspectieven. Het is de plaats waar routes telkens veranderen en de kijker steeds weer opnieuw zijn of haar positie moet bepalen. Het werk Panorama Hesjtèk van de Haagse kunstenaar Hanna de Haan is te zien van 4 t/m 29 juli in het Atrium Den Haag.

Ik creëer iets, en reageer daar weer op, totdat het einde aansluit bij het begin. – Hanna de Haan

Dat geldt ook voor de figuren op het panorama zelf, de maker, de passant en de beschouwer. Wie zijn zij? En wie van hen zijn wij zelf?

Bevinden we ons wel in een echte stad? Of is niets wat het lijkt, en is de gesuggereerde ruimte een virtuele wereld, waarin steigers en gebouwen, water en lucht door middel van hashtags of kruisende lijnen met elkaar zijn verbonden?

De bezoeker van Panorama Hesjtèk zoekt zijn eigen plaats in een omgeving die door onrust en drukte wordt gedomineerd. Hanna de Haan laat de bezoeker in de beslotenheid van het panorama de wereld op een andere manier ervaren. De grote vraag die daarbij open blijft, is hoe de kijker zich zelf plaatst ten opzichte van de fysieke en virtuele wereld.

Hanna de Haan aan het werk met de Panorama Hesjtek

Haagse kunstenaar Hanna de Haan

Mijn verhaal is een zoektocht tussen vrijheid en structuur

In haar werk onderzoekt Hanna de stad die nooit af is; het stedelijk decor dat voortdurend verandert, verschuift en bepalend is voor de manier waarop wij ons daartussen bewegen. Centraal staat het altijd aanwezige spanningsveld tussen aan de ene kant de chaotische vrijheid en aan de andere kant het verlangen naar orde en structuur. Schetsen die ze maakt in de stad vormen het beginpunt van haar grafische werk. De snelle krassen in het hout ontstaan met eenzelfde directheid als de potloodlijnen op het papier. Het brengt beweging en spanning in het beeld en zorgt ervoor dat de lijnen hun zoekende, onaffe en schetsmatige karakter behouden. De directe snelle en zoekende lijnen en de schetsmatigheid ervan past bij een stad die nooit af is en voortdurend wordt vormgegeven en ontworpen door architecten.

Voor meer informatie, ga naar www.hannadehaan.nl.