Overal stijgen de voedselprijzen, maar toch wordt een derde van al het voedsel in de wereld weggegooid. Volgens een schatting van het Voedingscentrum werd in 2019 34.3kl voedsel per persoon weggegooid, 10% van al het gekochte voedsel dat jaar. In de afgelopen jaren zijn er steeds meer initiatieven en apps om oplossingen te bieden tegen voedselverspilling. De tentoonstelling Voedselverspilling transformaties: infrastructuur van solidariteit in Den Haag & Leiden, die van 7 t/m 15 juni in het Atrium Den Haag is te zien, toont dit soort initiatieven in Leiden en Den Haag. Organisator de Universiteit Leiden vertelt in deze expositie de verhalen van de infrastructuur die afval transformeert in eetbaar voedsel.

Dit is een project van een groep interdisciplinaire onderzoekers en studenten van Universiteit Leiden (LUC & LIAS). Het project is een poging om onderzoek te doen zonder een extractieve benadering. Extractief onderzoek gebruikt vaak levensverhalen van mensen op een manier die hun neerzet als ‘de ander’ (zoals minderheden, slachtoffers of marginale groepen). In een poging om zo’n aanpak de vermijden focust deze tentoonstelling zich op de rol van infrastructuur in het transformeren van weggegooid eten tot eetbaar voedsel. De verhalen van initiatieven als Conscious Kitchen, Vers & Vrij en Green Kitchen worden verteld door een koelkast, een bakfiets, een koffiestand en een statafel. Door deze objecten leren we hoe weggegooid eten van de Haagse en Leidse markt kan worden gebruikt om eetbaar voedsel te maken voor individuen en gemeenschappen in beide steden. Deze infrastructuren zijn food transformers die stedelijke uitingen van solidariteit in de schijnwerpers zetten. Laat jezelf verassen door wat deze objecten ons vertellen over hoe we voor elkaar kunnen zorgen door middel van voedsel transformaties. Onze hoop is dat deze food transformers ons inspireren om het gesprek te starten over hoe we samen voedselverspilling tegen kunnen gaan. Welkom bij de verhalen van solidariteit door voedsel in Den Haag en Leiden!

Het onderzoeksproject achter deze tentoonstelling is gefinancierd door het Global Transformation and Global Governance (GTGC) initiatief van Universiteit Leiden.

Voor meer informatie, ga naar www.universiteitleiden.nl/gtgc.

Logo Universiteit Leiden GTGC