In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw ontstond er in Nederland een groot gebrek aan arbeidskrachten. Nadat men eerst gastarbeiders uit landen als Spanje, Italië, Joegoslavië, Griekenland had aangetrokken, kwam er begin jaren zestig een stroom van arbeiders uit Turkije op gang. Op 19 augustus 1964 tekenden Nederland en Turkije een arbeidscontract om arbeiders te werven. Zo gingen zij hier in de jaren zestig bijvoorbeeld bij de Philipsfabriek, Fordfabriek, Thomassen & Drijver, scheepsindustrie en Fokkerfabriek in Den Haag werken. Zonder hen was de Nederlandse economie nooit zo sterk geworden als die nu is.

Initiatiefnemer, Sahin Yildirim:
“Zonder de Turkse gastarbeiders was de Nederlandse economie nooit zo sterk geworden als die nu is.”

De grote culturele verscheidenheid van het hedendaagse Nederland is historisch geworteld. De identiteit en stadscultuur van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag zijn nauw verweven met het arbeidsverleden. Dat zien we terug in hoe de mensen wonen, het familieleven, het taalgebruik en sociaal-culturele diversiteit. Atlas Cultureel Centrum wil graag in het kader van 60 jaar Turkse arbeidsmigratie diverse activiteiten in Den Haag organiseren en hiermee de inwoners gelijke kansen bieden, de stad in de ontwikkeling houden en een draagvlak creëren om verschillende groepen bij elkaar te brengen, dialoog bevorderen en nieuwe ontmoetingen tot stand brengen. 

1963 Ali Dag in een Fordfabriek. Fotograaf onbekend.

Atlas Cultureel Centrum in Den Haag gaat daarom diverse activiteiten rondom 60 jaar Turkse arbeidsmigratie in Nederland organiseren:

  • Fototentoonstelling in het Atrium Den Haag van 23 oktober t/m 18 november (rondreizend)
  • Boek ’60 jaar, 60 verhalen’
  • Educatieve programma’s
  • Lezingen en dialoogbijeenkomsten
  • Literaire avonden
  • Workshops
  • Muziekconcert
  • Theatervoorstelling

Het boek 60 jaar, 60 verhalen
Om dit unieke project een succes te maken gaat Atlas Cultureel Centrum het boek 60 jaar, 60 verhalen  uitbrengen. U kunt hen hierbij helpen. Elke bestelling brengt hen dichter bij het realiseren van dit project. Na de boekpresentatie op 23 oktober 2024 (locatie nog onbekend), worden de gesigneerde exemplaren van het boek opgestuurd naar de kopers.

Atlas Cultureel Centrum
In 2013 nam een ​​groep Haagse inwoners het initiatief om de geschiedenis van de eerste gastarbeiders bekend te maken bij een breed publiek. Hun motivatie was even simpel als belangrijk: degenen die hun verleden niet eren, verliezen de toekomst, en degenen die hun wortels vernietigen, kunnen niet langer groeien.

Cultureel Centrum Atlas is in 2014 officieel opgericht om de kennis, ervaringen, successen en mislukkingen van deze migranten (Spanjaarden, Italianen, Grieken, Turken en Marokkanen) te behouden, te behouden en over te dragen aan de nieuwe generatie.

Voor meer informatie en voor het bestellen van het boek, ga naar atlascultureelcentrum.nl.