Jong, gevlucht en alles achterlatend; hun wereld staat op zijn kop. In de fototentoonstelling geven de gevluchte jongeren een inkijk in hun wereld aan de hand van indrukwekkende, persoonlijke en ontroerende verhalen. De portretfoto’s gemaakt door fotograaf Jaap Stahlie is een mix van jongeren uit alle windstreken en ook Den Haag die hun geschiedenis een bijzonder en aangrijpend geheel maakt.

Hun verhaal maakt indruk, houdt de bezoeker een spiegel voor, en neemt hen mee in hun leven, in hun dromen en in hun twijfels. Maak kennis met hen in het Atrium van het Stadhuis in Den Haag, waar ze te zien zijn in de tentoonstelling We left behind not only walls and a roof but part of our souls (We hebben niet alleen muren en een dak achtergelaten, maar ook een deel van onze ziel) van 31 augustus t/m 27 september tot 16 uur. 

Persoonlijke Levensverhaal
Stichting Reclame Maken Voor Jezelf, in samenwerking met VluchtelingenWerk, gemeente Den Haag en Stichting Kandidaten Netwerk/Urban Talentz, presenteren dit project. Tijdens dit project gingen de workshopleiders en de deelnemende gevluchte (Haagse) jongeren met elkaar in gesprek over hun persoonlijke levensverhaal en over hun eigen (kern)waarden. De workshops vonden plaats in SoZa waar veel gevluchte mensen zijn gehuisvest. Hier werkten ze aan het ontwikkelen van hun talent en het leren kennen van zichzelf. Resultaat van dit project zijn posters en teksten waarin de jongeren hun persoonlijke verhaal delen met het publiek. De kernwaarde(n) van het project zijn: het creëren van een ontmoeting, nadenken over burgerschap, verbinden en trots.

Stichting Reclame Maken Voor Jezelf
Toen Melle Dotinga – oprichter van de stichting, tekstschrijver, dichter en kernwaardenexpert – in 2006 interne communicatie ontwikkelde voor een justitiële jeugdinrichting – gericht op de jongeren daar, ontstond het idee om hen te stimuleren om positief naar zichzelf te kijken. Zo ontstond Reclame maken voor jezelf. Een serie lessen die jongeren aanzet om trots te zijn op zichzelf en die hun zelfbeeld een boost geeft. Schrijvers, dichters, spoken word performers en rappers geven de lessen. Zij weten elke jongere ‘aan’ te zetten, zodat ze de positieve ervaring van het schrijven van een gedicht, een raptekst, een ‘spoken word’ voelen. Een topfotograaf portretteert elke jongere en ook dat is een hele bijzondere en voor sommigen spannende ervaring. De lessen eindigen met een expositie waarin de fotoportretten met teksten aan het publiek worden getoond. Dat levert mooie gesprekken op tussen de jongeren en hun ouder(s) en ander publiek. Stichting RMVJ geeft les in jeugdzorginstellingen, in het speciaal en regulier basis- en voortgezet onderwijs, in justitiële jeugdinrichtingen, op verschillende plekken met jonge vluchtelingen en op IMC Weekendschool. Daarnaast zijn workshops met mensen met een licht verstandelijke beperking en mensen met niet aangeboren hersenletsel. De lessen slaan ook aan in het buitenland, zoals bijvoorbeeld via Tika Foundation op een middelbare school in Nepal en bij Mundo de Talentos in Mexico.
Voor meer informatie, ga naar reclamemakenvoorjezelf.nl.