De levende kerststal stond jarenlang in het Atrium en er wordt tot op de dag van vandaag naar gevraagd. Het bracht Stichting Atrium vorig jaar op het idee de kerststal terug te brengen in het Stadhuis, maar nu met de bijzondere verzameling kerststallen van Broeder Frans Wils, die voorheen zijn plek hadden in het Stadsklooster van Den Haag. 

De kerststallen die dit jaar komen, zijn anders dan in 2024 en komen vanuit de hele wereld. Het motto van het Stadsklooster is Geloven in Ontmoeting, en ook de titel van deze tentoonstelling. De kerststallen worden geëxposeerd van 9 december 2024 t/m 10 januari 2025 in het Atrium Den Haag. Op eerste kerstdag woensdag 25 december 2024, op tweede kerstdag donderdag 26 december 2024 en op Nieuwjaarsdag woensdag 1 januari 2025 is het Atrium Den Haag gesloten.

Jaren geleden organiseerde Atrium City Hall de levende kerststal, een activiteit die tot op de dag van vandaag nog steeds veel besproken wordt. Het bracht verbinding tussen alle geloven en nationaliteiten in de ontmoetingsruimte die het Atrium van het Stadhuis is. Dit jaar heeft Atrium City Hall wederom broeder Frans Wils van het Stadsklooster voor de expositie Geloven in Ontmoeting benaderd om zijn kerststallen vanuit de hele wereld uit te lenen en te exposeren in het Atrium Den Haag. Met deze expositie wil de organisatie de bezoekers verbinden door hen samen te brengen met het universele kerstverhaal.

Kerststallenmuseum
Jarenlang heeft broeder Frans Wils het kerststallenmuseum gerund in het Stadsklooster. Hij is gestopt met het tellen van hoeveel kerststallen hij heeft verzameld en zegt daarom altijd dat het er 1.001 zijn. Hij begon meer dan 35 jaar geleden met verzamelen toen hij lesgaf aan de Canisiusschool in de Da Costastraat, Den Haag. Met het tonen van de stallen wil hij aantonen dat het kerstverhaal universeel is en dat het bijna iedereen aanspreekt:

“Nergens wordt het verhaal mooier in beeld gebracht dan in een kerststal.”
“Het gaat over vrede, verbinding met elkaar en verbinding met jezelf.“
 

Inmiddels heeft broeder Frans Wils afstand gedaan van de meeste kerststallen en aan de parochie van Maria Sterre der Zee overgedragen. Deze worden bewaard en gedeeltelijk tentoongesteld in de St. Paschalliskerk, Wassenaarseweg in Den Haag. Enkele stallen heeft hij in zijn huis uitgestald staan en hij krijgt nog steeds regelmatig nieuwe exemplaren aangeboden vanuit de hele wereld. Dit bijzondere deel van zijn collectie is in de expositie Geloven in Ontmoeting in het Atrium Den Haag te zien. 

Voor meer informatie over de kerststallen van broeder Frans Wils, ga naar Facebook pagina Kerststallen Stadsklooster.

Broeder Frans Wils in het Stadsklooster. Foto: Irina Zhelnina www.facebook.com/kerststallen.stadsklooster.
Broeder Frans Wils in het Stadsklooster. Foto: Irina Zhelnina www.facebook.com/kerststallen.stadsklooster.

2024: 801 Jaar Kerststal
Een kerststal is een afbeelding van de geboorte van Christus, die zich niet alleen uitstrekt over culturen, maar ook over de eeuwen. Volgens de overlevering was het de heilige Franciscus van Assisi die de eerste levende kerststal maakte, in 1223 in Greccio, Italië. De kerststal viert dus zijn 800ste verjaardag in 2023. De eerste Franciscaner monniken hadden in Greccio een hermitage, een kluizenaarscel. Daar vlakbij ligt een grot die Franciscus herinnerde aan de Geboortegrot in Bethlehem, die hijzelf in het Heilige Land had bezocht. In deze grot maakte hij een kerststal, met een echte voederbak als kribbe voor Jezus, met levende figuren en een echte ezel en een os om het kerstverhaal zo realistisch mogelijk uit te beelden. Pas rond de 18e eeuw werden kleine kerststallen in huizen getoond, waardoor de scène nog beter kon worden aangepast aan de persoonlijke toewijding.

Assisi Basilica di San Francesco, Italië. Foto www.Ciaotutti.nl.
Assisi Basilica di San Francesco, Italië. Foto www.Ciaotutti.nl.

Stadsklooster, een oase van rust in het centrum van Den Haag
Al meer dan honderdvijftig jaar werken de Vincentiusvereniging Den Haag en de Broeders van Maastricht samen in het Stadsklooster aan het Westeinde 101, Den Haag. Het complex herbergt het Straatpastoraat, diverse Afrikaanse kerken en koren, en er vinden culturele activiteiten plaats. Sinds 2021 wordt het gebouwencomplex gerund door de christelijke leefgemeenschap Stichting488. 
 
Het Stadsklooster is een open en gastvrij huis, waar iedereen welkom is. Vooral voor mensen die op zoek zijn naar nieuwe kansen en inspiratie. Het complex bestaat uit werkplekken, woonruimten, groepsruimten, een kapel en een tuin. Vanwege de vele mogelijkheden die deze ruimte biedt, worden er veel verschillende activiteiten georganiseerd op spiritueel, sociaal, educatief en cultureel gebied. Nog steeds komen al jaren iedere vrijdag meer dan 100 daklozen voor een bezinningsmoment en een maaltijd. Wie eenmaal binnenstapt vanuit de drukte op het Westeinde, biedt deze plek een oase van rust midden in het centrum van Den Haag. 

Eén van de plekken waar de mensen elkaar ontmoeten is in de Kloostertuin. Er worden regelmatig activiteiten met en door de buurt georganiseerd en er komen vaak scholieren tuinieren en wekelijks helpen bewoners van zorginstelling Middin mee met tuinieren. De opvallendste plek in de Kloostertuin is het prieel. In een stille hoek van de tuin is er plek voor meditatie. Hier is voor elk geloof een soort altaar. Want óók op dat gebied geloven we in ontmoeting, er is zelfs een altaar voor het Ietsisme: mensen die geloven dat er ‘iets’ is ‘tussen hemel en aarde.

Deze expositie is een productie van Atrium City Hall in samenwerking met LetterZDesign.

 

Stadsklooster Den Haag - Foto Dewandelmaat.nl
Stadsklooster Den Haag. Foto Dewandelmaat.nl.