Van 6 t/m 23 februari exposeert het Nederlandse Rode Kruis verhalen uit het 3FM Serious Request programma. Deze verhalen zijn afkomstig uit twee projecten, het “Keep them going: This next generation” project in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) (2015) en het “Let’s clean this shit up: Reducing child mortality through diarrhea reduction” project in Zambia (2013). De verhalen bieden inzicht in de impact die de 3FM Serious Request projecten hebben gehad op het leven van mensen.

De verhalen zijn verkregen via een meta-evaluatie waarbij gebruik is gemaakt van de Most Significant Change techniek. De resultaten van de evaluatie kunt u vinden op de website van het Nederlands Rode Kruis. Tijdens de evaluatie zijn er 160 verhalen verzameld, 12 van deze verhalen worden getoond bij de expositie. De verhalen zijn geselecteerd door de verhalenvertellers zelf, de vrijwilligers en de medewerkers van het Rode Kruis.

Het 3FM-programma
Het Nederlandse Rode Kruis voerde van 2004 tot en met 2020 samen met de Nederlandse radiozender NPO 3FM een jaarlijkse fondsenwervingscampagne uit onder de naam 3FM Serious Request. Deze campagne behandelde elk jaar een specifiek thema, waarbij vaak licht werd geworpen op ‘stille’ crises die urgente aandacht vereisten. 3FM Serious Request heeft een opmerkelijk totaalbedrag van 102.695.033 euro opgehaald. De impact van deze fondsen is zichtbaar in 52 landen en 9 regio’s, met meer dan 155 projecten. In totaal werden meer dan 10.880.716 mensen bereikt.

“Keep them going: This next generation” project in CAR (2017-2019)
Leer meer over het 3FM Next Generation project in de Centraal Afrikaanse Republiek, dat liep van maart 2017 tot augustus 2019. Het project had tot doel jongeren die te maken hebben met conflicten, die deel uitmaken van ‘deze volgende generatie’, weerbaarder te maken tegen de gevolgen van conflicten. Jongeren in Bangui werden ondersteund met inkomen genererende activiteiten, onderwijs, eerste hulp, beroepsopleidingen en trainingen op het gebied van sociale cohesie. Ontdek in deze expositie hoe deze activiteiten het leven van mensen beïnvloedden.

“Let’s clean this shit up: Reducing child mortality through diarrhea reduction” project in Zambia (2014-2017)
Ontdek de veranderingen die zijn doorgevoerd op het gebied van water, sanitaire voorzieningen en hygiëne (WASH) in Zambia via het diarrhea reduction project, dat liep van januari 2014 tot maart 2017. Het doel van het project was het terugdringen van de kindersterfte als gevolg van diarree. Bij kinderen onder de vijf jaar, kwam 16% van de sterfte in deze leeftijdscategorie door de beperkte toegang tot veilig water en goede sanitaire voorzieningen. Lees in het Atrium meer over de impact van de projectactiviteiten op de getroffen bevolking door hun persoonlijke verhalen over verandering te lezen.

Dit is het Nederlandse Rode Kruis
Hulp aan mensen in nood. Daar staat het Rode Kruis voor. Dichtbij, als je op blaren loopt bij de Vierdaagse in Nijmegen. Als je je huis uit moet door een gaslek, of als je in glas bent gaan staan bij een festival. Maar ook ver weg. Als mensen moeten vluchten voor geweld, of als hun huis is weggevaagd door een modderstroom.
Benieuwd naar wat te doen om bij te kunnen dragen, ga naar www.rodekruis.nl.