Hoera! Escher is jarig Kom kijken naar de oneindige Megamorfose
In 2023 is het 125 jaar geleden dat de kunstenaar Maurits Cornelis Escher (1898-1972) werd geboren. Dat vieren we in de hele stad met tentoonstellingen, activiteiten, gebouwen in Escherstijl en met alle inwoners van Den Haag. Eén van de hoogtepunten is de Megamorfose, een gigantische kunstwerk dat is geïnspireerd op de Metamorphoses van Escher. Ruim 700 schoolkinderen uit alle stadsdelen van Den Haag hebben meegewerkt aan deze co-creatie in Escher in het Paleis. Met een lengte van 75 meter is de Megamorfose misschien wel het grootste op Escher geïnspireerde kunstwerk ter wereld. Vanwege het succes is de expositie verlengd, en is de gehele zomer te zien t/m 31 augustus tot 16 uur in het Atrium Den Haag.

Verbinding
Met dit grootse project vieren we niet alleen 125 jaar Escher maar ook de verbinding tussen deze bijzondere kunstenaar en de stad Den Haag. Het belangrijkste voorbeeld daarvan is de in 1969 onthulde Metamorphose III in het oude postkantoor aan het Kerkplein. In 1967 kreeg M.C. Escher van de PTT de opdracht om zijn toen al geroemde prent Metamorphose II uit te breiden, zodat het de muren van de grote hal in het toenmalige hoofdkantoor in Den Haag kon verrijken. Inmiddels is het 48 meter lange werk naar Schiphol verhuisd, maar de herinnering aan de indrukwekkende versiering zal bij veel Haagse inwoners diep in het geheugen verankerd liggen. Zo maakt een bezoek aan de nieuwe Megamorfose in het Atrium tot een bijzondere ervaring.

Escher bij PTT Metamorphose III. De officiële onthulling van de Metamorphose-wandschildering in Den Haag, met Escher staand tweede van links.
Escher PTT Metamorphose III. De officiële onthulling van de Metamorphose-wandschildering in Den Haag, 20 Februari 1969, met M.C. Escher tweede links.

700 Haagse Schoolkinderen
Tijdens dit schooljaar zijn
maar liefst 700 Haagse schoolkinderen langs geweest bij Escher in Het Paleis om de werken van M.C. Escher te bekijken. Zo maakt de nieuwste generatie Haagse inwoners kennis met Eschers optische illusies en eindeloze metamorfoses. Vervolgens hebben de kinderen samengewerkt aan een nieuwe metamorfose en zich door M.C. Escher en elkaar laten inspireren. In dit proces zijn ze de verbinding met elkaar aan gegaan en met elkaars verbeelde werelden. De daaruit ontstane Megamorfose is een cadeau aan Escher en aan de stad!

Aan de binnenkant van de opstelling is een beeldverslag van het maakproces van de kinderen te zien. Daar kunt u ook in verschillende quotes lezen wat dit project voor hen heeft betekend. Verder laten we zien op welke andere plekken in Den Haag M.C. Escher in de vorige eeuw zijn stempel heeft gedrukt.

Haagse schoolkinderen aan het werk aan de Megamorfose in Escher in het Paleis. Foto Fred Ernst
Haagse schoolkinderen aan het werk aan de Megamorfose in Escher in het Paleis. Foto Fred Ernst.

#Escherjaar: Den Haag, stad van Escher
Vogels die in vissen veranderen, water dat omhoog stroomt, twee handen die elkaar tekenen. Op meesterlijke wijze transformeert M.C. Escher een blanco vel papier tot zijn eigen oneindige werelden, waarin hij speelt met de perceptie van de kijker. Zijn virtuoze metamorfoses en regelmatige vlakverdelingen verwonderen en inspireren bezoekers aan zijn tentoonstellingen wereldwijd. Met meerdere tentoonstellingen in Kunstmuseum Den Haag en Escher in Het Paleis, plus tal van activiteiten met culturele partners, scholen, wijken en ondernemers in de stad is Den Haag in 2023 stad van Escher. Geniet mee van de wereld van M.C. Escher en bezoek nu Escher – Andere wereld in Kunstmuseum Den Haag en De ontdekker van Escher: Samuel Jessurun de Mesquita in Escher in Het Paleis. In 2023 is Den Haag de stad van Escher!

Lees er meer over het #Escherjaar op escher2023.nl.

Dansers van Korzo Den Haag tijdens de citydressing onhulling van het Stadhuis - Foto - The Hague en Partners - Arnaud Roelofs.

Dansers van Korzo Den Haag tijdens de citydressing onhulling van het Stadhuis.
Foto – The Hague & Partners – Arnaud Roelofs.