Op 25 november is het de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. Hiermee begint de wereldwijde 16-daagse campagne ‘Orange the World’. Oranje is de kleur van deze campagne, omdat de kleur staat voor een zonsopgang: de dageraad in een toekomst zonder geweld.

Wereldwijd zijn vrouwen en queer personen nog altijd het meest slachtoffer van gender-gerelateerd geweld. Onderdeel hiervan is straatintimidatie; denk aan naroepen (catcalling), sissen of ongewenst aanraken. In samenwerking met het Instagram account Catcalls Den Haag van Claudia Vincken wordt er met deze expositie aandacht gevraagd voor straatintimidatie en de meldingsbereidheid hiervan. Slachtoffers van straatintimidatie delen het incident en Claudia schrijft dit met stoepkrijt op de plek waar de intimidatie heeft plaatsgevonden. Claudia was geïnspireerd door de internationale Chalk Back beweging, waarbij jonge activisten in hun eigen stad bewustzijn creëren voor dit mondiale probleem. Claudia merkte dat het eigenlijk niet zo’n hele grote stap was om zelf activist te worden; soms kan kleine moeite uitmonden in groot resultaat.
Meer informatie is te vinden op www.chalkback.org.

Catcalls Den Haag op Boulevard van Scheveningen

Vanaf 21 november t/m 2 december zijn de posts van Catcalls Den Haag te zien in het Atrium Den Haag. Hier vind je het Instagram account van Claudia: Cat Calls of Den Haag (@catcallsofdenhaag).

Stadhuis Oranje
Op vrijdag 25 november om 19.00 uur de openingsceremonie door wethouder Armoede, Inclusie en Volksgezondheid Mariëlle Vavier, waarbij het stadhuis wordt aangelicht in oranje en de vlag van Orange The World wordt gehesen. Ook wordt er een speciaal voor de campagne geschreven gedicht voorgedragen door Nart Alghabbach, lid van de Jonge Stadsdichters van Den Haag.

Het volledige programma rondom Orange the World staat op www.haagsevrouwendagen.nl en op www.orangetheworld.nl staan alle activiteiten in Nederland.