Als onderdeel van Orange the World, de internationale campagne in de strijd tegen geweld tegen vrouwen, is een tentoonstelling te zien in het Atrium van Den Haag van 25 november t/m 4 december. De tentoonstelling wordt georganiseerd door de gemeente Den Haag en is met behulp van de app Help For Hope, ontwikkeld door het Franse collectief Mots et Maux de Femmes, en wordt ondersteund door Alliance Française La Haye, Soroptimist International Club ’s-Gravenhage, Zonta Den Haag1, Zonta aan Zee.

Eeen Glimlach verbergt de reailiteit van de wonden niet. Fotograaf: Coline Stagnitto.
Eeen Glimlach verbergt de reailiteit van de wonden niet. Fotograaf: Coline Stagnitto.

Tentoonstelling
Met beelden en woorden wordt het geweld tegen vrouwen verteld in de tentoonstelling Orange The World. De tentoonstelling is om bewustheid te creëren over geweld tegen vrouwen, om de onverschilligheid tegen te gaan en om slachtoffers en daders van huiselijk geweld te informeren.

Logo Expositie Orange the World 2023 in het Atrium Den Haag.

Gebouwen Oranje
De internationale campagne Orange the World vindt elk jaar plaats vanaf 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot en met 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. In deze periode worden overal ter wereld gebouwen oranje uitgelicht en vinden er tentoonstellingen en andere activiteiten plaats, zoals de tentoonstelling in het Atrium Den Haag. Dit jaar kleurt onze buren de Centrale Bibliotheek elke avond oranje gedurende Orange the World. De kleur oranje staat voor een zonsopgang; de dageraad in een toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. Op 25 november opent de gemeente Den Haag de campagne en de expositie.

Orange the World
Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. De dagen daartussen zijn de 16 Dagen van Actie. Inmiddels worden in meer dan 100 landen in deze periode gebouwen of andere objecten uitgelicht, zoals het Haagse Stadhuis. En er worden debatten, tentoonstellingen, demonstraties en allerlei andere activiteiten georganiseerd, zoals in het Atrium Den Haag. Ook wordt geld ingezameld voor het Trust Fund to End Violence against Women, het grootste wereldwijde fonds om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en te stoppen.

Meer informatie over het gehele programma is te vinden op www.haagsevrouwendagen.nl.