De tentoonstelling De kortste geschiedenis van Haagse Hout laat in vogelvlucht de rijke geschiedenis van dit bijzondere Haagse stadsdeel zien. Met het programma #HaagsDNA zet het Haags Gemeentearchief elk schooljaar een ander stadsdeel in het zonnetje. De tentoonstelling is van 16 december t/m 8 februari 2025 te bekijken in de posterwand van het Haags Gemeentearchief in het Atrium Den Haag.
Het groene stadsleven
Vroeger heette dit gebied ‘Die Haghe Houte’ vanwege het bosrijke karakter. Het Haagse bos heeft, na Meijendel, het hoogste aantal verschillende soorten zoogdieren in de Haagse regio. Het boswachtersteam van Staatsbosbeheer heeft er wandelroutes uitgezet en verzorgt er rondleidingen waarin wordt verteld over de bijzondere flora en fauna van het Haagse Bos. De Haagse Hout bestaat uit de wijken Mariahoeve en Marlot, het Bezuidenhout en het Benoordenhout.
Bijzondere plekken en inwoners
De bekendste bewoner van Haagse Hout is natuurlijk koning Willem Alexander die met zijn gezin in Paleis Huis ten Bosch woont en daarmee Den Haag tot residentie en hofstad maakt. Bijzonder zijn ook het eerste flatgebouw van Nederland (Nirwana) en de eerste moskee van Nederland, de Mobarak moskee aan de Oostduinlaan. Een andere zeer bijzondere plek in dit stadsdeel was de Haagse Dierentuin. In 1863 stichtte het Koninklijk Zoölogisch Botanisch Genootschap van Acclimatie de Haagse Dierentuin op de hoek van de Benoordenhoutseweg en de Raamweg. In het hoofdgebouw dat bekend stond onder naam ‘Moors Paleis’ werden evenementen georganiseerd zoals tentoonstellingen, toneel- en filmvoorstellingen en thé dansants.
Rijke geschiedenis
Haagse Hout heeft een rijke geschiedenis, met veel unieke plekken die in verschillende opzichten hun tijd ver vooruit waren. Naast architectonische hoogstandjes kan men er ook rust in de natuur vinden. De tentoonstelling ‘De kortste geschiedenis van Haagse Hout’ laat zien hoe bijzonder veelzijdig dit stadsdeel is.
Boekje
Naast de tentoonstelling heeft het Haags Gemeentearchief een klein boekje uitgegeven; ‘De kortste geschiedenis van Haagse Hout’. Hierin wordt de ontwikkeling van het stadsdeel met zevenmijlslaarzen doorlopen. Voor de stadsdelen Laak, Leidschenveen-Ypenburg en Loosduinen is eenzelfde soort publicatie gemaakt.
Voor meer informatie, ga naar haagsgemeentearchief.nl.
Aanvraagformulier
Leuk dat u interesse hebt om uw activiteit in het Atrium Den Haag te organiseren!Druk op onderstaande knop Aanvraagformulier en vul uw aanvraag in.U ontvangt binnen 14 dagen een reactie.
Aanvraagformulier