Projectplan K=? van Stichting Topaze is een kunstproject met workshops, onderzoek en een expositie waar vragen rondom kunst het uitgangspunt zijn geweest. De expositie die van 23 november t/m 10 december in het Atrium Den Haag te zien is, bestaat uit een landschap van Haagse mensen en portretten, van ‘analoge selfies’ (zelfportret).

Kunst
Wat is kunst? Wat betekent kunst? Waar kan je kunst vinden? Kan kunst iets duidelijk maken? Maar vooral: Wat doet kunst met en voor jou? Dit was het uitgangspunt voor dit project dat 2 jaar heeft gelopen. Deelnemers aan de workshops bestonden uit diverse leeftijden en culturele achtergronden. Deze vragen leidde tot veel verschillende input en gesprekken en hebben op basis van hun eigen uitkomst een ‘analoge selfie’ (zelfportret) te maken.

Niet voor iedereen is kunst toegankelijk of vanzelfsprekend. Voor sommige lijkt het ver van hen af te staan. Door deel te nemen aan het project, werd kennis opgedaan over het maken van een zelfportret, een portret fotograferen en/of het maken van een grote schildering. Het proces van het maken van een zelfportret, was confronterend en leerzaam voor alle deelnemers. Tijdens dit creatieve proces komen stappen naar voor, zoals doorzetten als je niet tevreden bent, het oplossen van dit probleem en opnieuw beginnen om toch het gewenste resultaat te bereiken. De deelnemers leerden spelenderwijs diverse technieken. Door alle werken bij elkaar te plaatsen is een landschap ontstaan van de diverse inwoners die Den Haag kent. Alle resultaten van dit onderzoek zijn in kaart gebracht en worden getoond in het Atrium Den Haag.

Impressie Projectplan K=?

Stichting Topaze
De initiatiefnemer van dit kunstproject is Stichting Topaze. Topaze is een kunstenaarscollectief gevestigd in Den Haag. Door het combineren van verschillende achtergronden; fotografie, mode en ruimtelijk ontwerpen, heeft Topaze een unieke eigentijdse kleurrijke stijl ontwikkeld. Daarnaast zijn de ontwerpers actief als DJ, muzikant en lichttechnicus.

Topaze is gespecialiseerd in het transformeren van elke ruimte, binnen of buiten, groot of klein. Ontwerpen van Topaze waren te zien op festivals als The Hague Jazz Festival, Lowlands, North Sea Jazz Festival, Haschiba, en bij artiesten zoals Anouk, Krezip, Cesar Zuiderwijk en Joss Stone. De concepten van Topaze worden tevens toegepast in kunstprojecten in stadsvernieuwingswijken, scholen en workshops. Verschillende ontwerpen van Topaze zijn gebruikt op festivals, op kleding en diverse producten.

Hierdoor hebben de kunstenaars veel ervaring en skills ontwikkeld op het gebied van ontwerpen van analoog naar digitaal, street-art, ruimtelijk werken en schilderen. De kunstenaars van Topaze zijn pioniers op het gebied van kunst inzetten op grote evenementen, om zo een groot publiek te bereiken en interactie aan te gaan met het publiek.

Topaze wil de elitaire status van de kunsten doorbreken door de kunst naar de mensen toe te brengen. Hierdoor wordt het laagdrempelig en is er meer cultuurparticipatie van verschillende groepen mensen. Speciaal voor de verschillende doelgroepen zijn er kunstprojecten bedacht door deze betrokken kunstenaars. In deze kunstprojecten participeren verschillende deelnemers door creatieve uitingen op gebied van schilderen, tekenen en street-art en ook dans en muziek. Al sinds 2008 laten de kunstenaars van Topaze zien dat zij het belangrijk vinden dat kunst en cultuur bereikbaar is voor iedereen.

Door afgelopen jaren actief te zijn in Haagse wijken als Escamp, de Schilderswijk en Transvaal, hebben de kunstenaars veel ervaring opgedaan met het werken met uiteenlopende doelgroepen verschillend van achtergrond en leeftijd. Veel projecten zijn gerealiseerd waar veel mensen aan hebben kunnen deelnemen.

De kunstenaars hebben vooral veel ervaring opgedaan door samen te werken met jongeren, te anticiperen op hun belevingswereld en jongeren te betrekken bij het realiseren van kunstprojecten. Veel scholen komen naar de werkplaats van Topaze voor workshops en de kunstenaars werken vooral met die jongeren die niet tot nauwelijks in aanraking komen met kunst en cultuur.

Meer informatie is te vinden op www.topaze.net.

Projectplan K=? is mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818, gemeente Den Haag , Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Boschuysen.

Logo Topaze