De expositie Soep Stories van de Haagse Vrijheidsmaaltijden is van 13 april t/m 4 mei in het Atrium Den Haag te zien. Deze fototentoonstelling met foto’s van Anne Reitsma Fotografie is een initiatief van Fa-bricage en Stichting Museumkwartier Den Haag. Raak geïnspireerd door de persoonlijke verhalen en ervaringen van de inwoners van Den Haag die opgemaakt zijn door Lotte van Mourik en hun kijk op vrijheid. Een bijzondere expositie die iedere stadsbewoner viert en de verbondenheid van Den Haag benadrukt. Deze expositie is onderdeel van de Haagse Vrijheidsweken.

Haagse Vrijheidsmaaltijden
Schuif aan bij de vele Vrijheidsmaaltijden in de stad, ontmoet op of rondom Bevrijdingsdag op bijzondere wijze jouw stadsgenoten, of verzin een bijzonder bijgerecht en neem deel aan de Haagse Hap receptenwedstrijd.

Haagse Hap – maandag 8 april
Om de Vrijheidssoep, die gezamenlijk wordt gegeten op 5 mei, een extra Haagse twist te geven worden we stadsbewoners uit om hun bijgerecht in te zenden. Uit de inzendingen wordt een selectie gemaakt, en die mensen wordt gevraagd hun gerecht op 8 april in Dudok klaar te maken. Het bijgerecht moet goed passen bij de soep van dit jaar, die o.a. miso en tomaat als smaakmaker heeft. De chefkok achter het recept van de soep 2024 is niemand minder dan Nick Toet van etenmetnick.

Nick Toet - Vrijheidssoep 2024 . Fotgraaf onbekend.

Soep Praat ‘Vrijheidsoep on Tour’ – 1 t/m 4 mei
In de week voor Bevrijdingsdag, 1 t/m 4 mei, gaat de Vrijheidsoep on tour. In verschillende stadsdelen stopt de soep-truck, waar samen een kop Vrijheidsoep wordt gegeten naar recept van chefkok Nick Toet en jij bent uitgenodigd. Ontmoet je buurtgenoten, kom met elkaar in gesprek over vrijheid en geniet samen van de soep.

Vier de Vrijheid op ‘t Lange Voorhout – 5 mei
Kom op 5 mei naar ‘t Lange Voorhout in het Museumkwartier en schuif aan voor de grootste Vrijheidsmaaltijd van de stad. Laat je inspireren door optredens, eet een kom heerlijke Vrijheidssoep en ontmoet nieuwe gezichten terwijl er samen verhalen worden gedeeld over wat vrijheid voor ons betekent.

Vrijheidsmaaltijd Den Haag 2023. Optreden Lilo. Foto: Anne Reitsma Fotografie.

Vrijheidsmaaltijden in jouw buurt – 5 mei
Ontdek de verschillende Vrijheidsmaaltijden die overal in de stad worden georganiseerd. Van gezellige bijeenkomsten in buurthuizen tot openluchtmaaltijden in parken of op pleinen, er is voor ieder wat wils. Schuif aan, eet mee en vind elkaar in de verhalen die worden gedeeld. Kijk via de link waar je in jouw buurt kunt aanschuiven! 

Voor meer informatie, ga naar www.haagsevrijheidsmaaltijden.nl. 

Haagse Vrijheidsweken
Elk jaar staan we op 5 mei stil bij onze vrijheid én de onvrijheid elders in de wereld. Vrijheid is kostbaar en nooit vanzelfsprekend en moet dus continu onderhouden en besproken worden. Om dit te realiseren slaan tientallen Haagse instellingen in de aanloop naar het Bevrijdingsfestival de handen ineen tijdens de Haagse Vrijheidsweken.

De Haagse Vrijheidsweken is de overkoepelende titel van een serie activiteiten over onderwerpen rond vrijheid, vrede, democratie, rechtsstaat en internationale rechtsorde. Van vrijdag 12 april tot en met dinsdag 10 mei 2024 staan ongeveer 100 activiteiten op het programma. In maart 2024 wordt het programma op deze site geplaatst.

Voor meer informatie, ga naar www.bevrijdingsfestivaldenhaag.nl