Dit jaar bestaat het Pandhuis Den Haag 350 jaar. Het is de oudste instelling die bijdraagt aan armoedebestrijding. Om het 350-jarig bestaan van het Pandhuis eer aan te doen, organiseert de gemeente Den Haag de expositie 350 jaar Pandhuis die van 17 augustus t/m 8 september in het Atrium Den Haag is te zien.

Het Pandhuis werd in 1673 door de gemeente Den Haag opgericht om de commerciƫle geldleners die woekerrentes vroegen een halt toe te roepen. Sinds de oprichting in 1673 zijn vele burgers geholpen door de dienstverlening van het Pandhuis.

Pandhuis Den Haag - De kassa van de lommerd in de Korte Lombardstraat. Foto Dienst Sstadsontwikkeling en Huisvesting - Haags Gemeenteacrhief. Jaartal onbekend.
Pandhuis Den Haag. De kassa van de lommerd in de Korte Lombardstraat. Foto Dienst Stadsontwikkeling en Huisvesting. Haags Gemeentearchief. Jaartal onbekend.

In deze expositie wordt getoond hoe het Pandhuis al die jaren relevant is gebleven. Ook komen in de expositie bijzondere en persoonlijke verhalen aan bod die het Pandhuis in de afgelopen 350 jaar verzameld heeft. Denk daarbij aan Haagse bewoners die op maandag hun zondagse pak inleverden voor een paar knaken om die vrijdag weer op te halen, wanneer hun loon werd uitgekeerd.

Voor meer informatie over het Pandjeshuis, ga naar de website van de gemeente Den Haag.