Van 10 juni t/m 16 juni is de Tentoonstelling Griekenland: Beelden van een Betoverend Land in het Atrium Den Haag te zien met foto’s van Robert McCabe, georganiseerd door de ambassade van Griekenland in Den Haag.

Robert McCabe bezocht Griekenland voor het eerst in 1954 toen hij student was aan Princeton University. Hij keerde in 1955 en 1957 terug met een vrachtschip uit de VS, reisde veel door de Egeïsche Zee en documenteerde een manier van leven die tegenwoordig zo goed als verdwenen is. Deze verbluffende verzameling iconische foto’s omvat drie gebieden: geschiedenis, mensen en de zeeën.

Fotograaf Robert McCabe
Robert McCabe is geboren in Chicago en opgegroeid in Rye, New York. Zijn vader werkte voor een beeldkrant in New York City en als gevolg van het cadeau van zijn vader, een Kodak Baby Brownie in 1939, begon McCabe al op vijfjarige leeftijd met fotograferen. Zijn vroegste zoektocht was naar foto’s die nieuwswaardig waren en hij verzamelde beelden van orkanen en verdrinkingen. Zijn interesse verschoof naar mensen, stillevens en landschappen tijdens drie jaren in West-Massachusetts waar weinig dramatische gebeurtenissen plaatsvonden.

Zijn eerste foto’s van Europa waren het resultaat van een reis in 1954 naar Frankrijk, Italië en Griekenland. Hij keerde terug naar Griekenland in 1955 en 1957 en fotografeerde de Cycladen voor National Geographic.

Griekenland, Thera, 1955. The Aegaion in de haven van Fira. Foto Robert McCabe.
Griekenland, Thera, 1955. The Aegaion in de haven van Fira. Foto Robert McCabe.

Zijn zwart-wit foto’s werden voor het eerst tentoongesteld in 1954 en 1955 in de Firestone Library van de Princeton University en in een reizende tentoonstelling die daarop volgde. In deze periode verscheen hij ook op televisie met Ambassadeur George Melas, waarbij hij een fotografische rondleiding gaf door Griekenland. In 1967 werd een selectie van zijn foto’s tentoongesteld in de Olympic Gallery (nu Olympic Tower) in New York City onder auspiciën van Spyros Skouras. Zijn eerste boek, Metamorphosis, werd uitgegeven in 1979. Sindsdien heeft hij meer dan 15 boeken en catalogi gepubliceerd.

McCabe heeft zijn werk tentoongesteld in Londen, Parijs, Brussel, op veel locaties in Griekenland, waaronder verschillende in Athene, evenals op Patmos, Santorini, Thessaloniki, Monodendri, Corfu en Poros. Hij heeft ook tentoongesteld in de Verenigde Staten in New York City, Boston en Jackson Hole in Wyoming.

Zijn gepubliceerde boeken behandelen onderwerpen en locaties in Griekenland, Frankrijk, Italië, New York City, New England, Havana, China en Antarctica.

Griekenland, Mykonos. Vissers prepareren hun netten in Gerolimanas, Mani. Foto Robert McCabe.
Griekenland, Mykonos. Vissers prepareren hun netten in Gerolimanas, Mani. Foto Robert McCabe.

Tegenwoordig werkt McCabe aan verschillende projecten, waaronder boeken: “Portraits of the Greeks 1954-2017”; “The Greeks and Their Seas”. Zijn nieuwste boek, Santorini: Portrait of a Vanished Era, geschreven in samenwerking met Margarita Pournara, werd begin 2020 uitgegeven door Abbeville Press (New York) en Patakis Publishers (Athene).

Voor meer informatie over Robert McCabe, ga naar  www.mccabephotos.com.

Voor meer informatie over de ambassade van Griekenland, ga naar www.mfa.gr.

Diplomaat USA Stratos Efthymiou benoemt in 2020 Fotograaf Robert McCabe Grieks Ereburger. Foto Ekathimerini.com.
Diplomaat USA Stratos Efthymiou benoemt in 2020 Fotograaf Robert McCabe Grieks Ereburger. Foto Ekathimerini.com.

Frederiek Lommen, Nederlands journalist, schrijver en connaisseur van Griekenland, zal een korte introductie geven over McCabe en zijn werk tijdens de opening van de expositie op maandag 12 juni om 18:00 uur. Frederiek heeft verschillende boeken en talloze artikelen geschreven over de mensen en cultuur van Griekenland.

Frederiek Lommen, Nederlands journalist, schrijver en connaisseur van Griekenland. Fotograaf Esther Fotografeert.
Frederiek Lommen, Nederlands journalist, schrijver en connaisseur van Griekenland. Fotograaf Esther Fotografeert.