Van 11 t/m 31 juli zijn in het Atrium Den Haag verhalen te zien van mensen uit de vier verschillende continenten waar het Internationaal Strafhof (International Criminal Court-ICC) onderzoek doet: Onderlinge Banden*. ICC richt de aandacht op enkele van de eerste begunstigden van ICC-herstelbetalingen en op mensen die steun hebben ontvangen van het Trustfonds voor Slachtoffers. De tentoonstelling is ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Statuut van Rome, het oprichtingsverdrag van het ICC. Deze fototentoonstelling past in Den Haag, de internationale stad van Vrede en Recht.

International Criminal Court (ICC)
Van de situatie in Oekraïne tot de zogenaamde “oorlog tegen drugs” in de Filipijnen, tot geweld waardoor miljoenen mensen zijn ontheemd en schade hebben geleden in Afghanistan, Darfur (Soedan), Venezuela en elders: het Internationaal Strafhof (ICC) doet onderzoek in 17 situaties verspreid over de hele wereld.

Door haar activiteiten krijgt het Hof duizenden verhalen van overlevenden van conflicten te horen. Deze tentoonstelling geeft een kleine inkijk in enkele van die verhalen.

Hoewel ze afkomstig zijn uit vier verschillende continenten, hebben de verhalen veel overeenkomsten: het zijn persoonlijke ervaringen van onvoorstelbaar geweld, pijn en verlies. Maar het zijn ook verhalen over liefde, vriendschap, familie, thuis, verbinding, gemeenschap en hoop. In de woorden van één van hen: “Je moet leren overleven.”

Logo 25 Years Rome Statute

Statuut van Rome
De tentoonstelling is ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Statuut van Rome, het oprichtingsverdrag van het ICC. Hierin staat de rechtsmacht beschreven die het Hof bezit over genocide, oorlogsmisdrijven, misdrijven tegen de menselijkheid en het misdrijf van agressie, en dat ondersteund wordt door 123 landen, oftewel de Staten die Partij zijn van het Statuut van Rome.

Deze
landen hebben het Hof opgericht: “Zij zijn zich bewust van het feit dat alle volken verenigd zijn door onderlinge banden, en hun culturen zijn samengebracht in een gemeenschappelijk erfgoed, en zij zijn bezorgd over dat dit broze mozaïek ieder moment uiteen kan vallen” – Preambule, Statuut van Rome van het Internationaal Strafhof

Met deze woorden uit de Preambule (inleidende tekst van een verdrag) van het Statuut van Rome werd het ICC opgericht. Met dezelfde woorden presenteert het ICC nu, 25 jaar later, deze tentoonstelling: Onderlinge banden in het Atrium Den Haag.

Mede mogelijk gemaakt
Deze tentoonstelling wordt aangeboden door de Vergadering van Staten die Partij zijn en is samengesteld door het Internationaal Strafhof (ICC). Het ICC werkte samen met het Trustfonds voor Slachtoffers bij het maken en delen van de foto’s uit de Democratische Republiek Congo over ICC-herstelbetalingen en andere Trustfondsprogramma’s voor slachtoffers. Het ICC is dankbaar voor de gulle steun ontvangen van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, gemeente Den Haag en de Europese Unie bij het mede mogelijk maken van deze tentoonstelling.

Voor meer informatie over ICC, ga naar www.icc-cpi.int.

Voor meer informatie over het Trustfonds voor Slachtoffers, ga naar www.trustfundforvictims.org.

Logo Just Peace The HagueJust Peace The Hague
De organisatie Just Peace geeft vrede en recht een belangrijke plaats in het hart en handelen van bewoners, ondernemers en organisaties in de stad van Vrede & Recht, Den Haag.
www.justpeacethehague.com

*Triggerwarning
De foto’s en bijschriften dienen uitsluitend het doel van de tentoonstelling, zijn geen weergave en moeten los worden gezien van wat juridisch is vastgesteld in specifieke zaken en situaties voor het Hof. Bezoekers worden erop geattendeerd dat de tentoonstelling verontrustend kan zijn en dat er schokkende beelden tussen zitten, met name voor kinderen.