Het Atrium Den Haag is t/m 28 juni tot 16:00 uur en op het Lange Voorhout is van 18 t/m 23 juni versierd met waslijnen vol textiel. Het textiel is gedoneerd door overlevenden van seksueel geweld in conflicten en hun supporters.
Deze baanbrekende openbare kunstinstallatie van de internationaal erkende conceptuele kunstenares Alketa Xhafa Mripa is een krachtig eerbetoon aan overlevenden van seksueel geweld in conflicten wereldwijd.
De installatie is gecreëerd door de kunstenares Alketa Xhafa Mripa in samenwerking met de Mukwege Stichting, de ambassade van Kosovo in Den Haag en de Gemeente Den Haag.
Kennismaking met Thinking of You
Alketa Xhafa Mripa bedacht het concept aanvankelijk als reactie op de voortdurende traumatisering en sociale uitsluiting van overlevenden van seksueel geweld van de oorlog in haar geboorteland Kosovo. De eerste Thinking of You tentoonstelling (Prishtina, 2015) werd gehouden in het voetbalstadion in de hoofdstad van Kosovo en kreeg internationale lof en aandacht.
Het proces van het creëren van de installatie werd een daad van collectief luisteren en helen, en de uiteindelijke installatie was een eerbetoon aan de geschatte 20.000 overlevenden van seksueel geweld door het Servische leger in Kosovo.
Sinds de eerste versie van Thinking of You is het Alketa’s doel geweest om deze installatie naar andere landen te brengen en samen te werken in solidariteit met overlevenden van conflictgerelateerd seksueel geweld over de hele wereld. Het is een krachtig middel om te pleiten voor gerechtigheid en om mensen emotioneel, intellectueel en politiek te raken.
Sinds de eerste lancering in Kosovo en de daaropvolgende installaties is Thinking of You uitgegroeid tot een wereldwijd symbool van herdenking en solidariteit met overlevenden van seksueel geweld.
Thinking of You Kunst Installatie
In juni 2024 wordt Thinking of You geïnstalleerd in het Atrium Den Haag en langs de bomenlaan op het Lange Voorhout – dit keer met jurken en rokken van overlevenden van conflictgerelateerd seksueel geweld van over de hele wereld, met steun van SEMA, het wereldwijde netwerk van overlevenden van de Mukwege Stichting.
Door de aandacht te vragen voor de realiteit van seksueel geweld in conflicten en de menselijke gevolgen daarvan, zal deze installatie een breed publiek uitdagen om dieper na te denken over de geleefde realiteit van overlevenden over de hele wereld en belangrijke besluitvormers mobiliseren om krachtiger actie te ondernemen bij het voorkomen van en reageren op conflictgerelateerd seksueel geweld.
Deze installatie is in samenwerking met het Red Line Initiative van de Mukwege Foundation, geïnspireerd door de oproep van Dr. Denis Mukwege tot gewaagd en nieuw denken om eindelijk een einde te maken aan het volstrekt onaanvaardbare gebruik van seksueel geweld als oorlogswapen.
Den Haag staat bekend als de internationale stad van vrede en recht en er is dan ook geen betere plek om deze tentoonstelling te presenteren. De installatie valt samen met de Internationale Dag voor de uitbanning van seksueel geweld in conflict op 19 juni 2024.
Kunstenaar Alketa Xhafa Mripa
Alketa’s werk gaat over persoonlijke en universele thema’s die betrekking hebben op moederschap, vrouwen, genderverhoudingen, het geheugen en het lichaam. Ze gebruikt verschillende artistieke media, waaronder films, installaties, schilderijen en fotografie, om werken te creëren die inspiratie putten uit persoonlijke en collectieve ervaringen. Ze laat zich inspireren door de uitdagingen waar anderen voor staan en probeert deze thema’s vanuit een persoonlijk en introspectief oogpunt te benaderen.
Als vrouw en kunstenares zet Alketa zich in voor het creëren van platforms en samenwerkingen die een nieuw discours stimuleren en onderdrukking en onrechtvaardigheid in verschillende gemeenschappen uitdagen. Haar ervaring als moeder en haar feministische waarden geven Alketa een uniek perspectief waardoor ze vrouwenkwesties vanuit een breed standpunt kan benaderen. Ze is vooral gepassioneerd over het ondersteunen van kwetsbare gemeenschappen van vrouwen, zoals overlevenden van seksueel geweld en verkrachting in oorlogstijd, die nog steeds te maken hebben met sociale stigma’s. Samenwerking en participatie zijn essentiële aspecten van haar werk en het betrekken van anderen bij het creatieve proces brengt een extra dimensie van passie toe aan haar kunst.
Alketa werd geboren in Kosovo en verhuisde in 1997 naar Londen om Fine Art te studeren aan Central Saint Martins. Tijdens de Kosovo-oorlog van 1998-1999 werd ze vluchteling. Momenteel woont en werkt Alketa in Londen en werkt ze samen aan kunstprojecten in heel Europa en daarbuiten.
Voor meer informatie, ga naar www.alketaxhafamripa.com.
Trigger warning: Deze installatie kan als schokkend ervaren worden.