De landelijke viering van het Chinese Nieuwjaar zal op 21 januari 2023 voor de 19e keer in het Atrium van het Stadhuis en in China Town in Den Haag georganiseerd worden. Alle activiteiten zijn gratis te bezoeken.

De nieuwjaarswens 2021 van burgemeester Jan van Zanen dat dit mooie culturele evenement na de Coronacrisis weer in het Atrium zou moeten plaatsvinden, wordt hiermee vervuld. Door het tijdsbestek, de reisbeperkingen vanwege Corona en de vele economische perikelen was het lang onzeker of het door kon gaan. Tegen alle verwachtingen in besloten de organisatoren om dit internationale evenement toch weer te laten plaatsvinden. 

Lange traditie
Het Chinees nieuwjaar in Den Haag kent een lange traditie. In 2002 is de gemeente Den Haag met de Chinese gemeenschap, de LFCON en de Chinese ambassade overeengekomen dat de ’Nationale Chinese Nieuwjaarsviering (CNY) vanaf dat jaar in Den Haag zal worden gehouden. De festiviteiten vinden plaats in het Atrium Den Haag, maar ook in Chinatown, met optochten in de straten en op het Plein en in de binnenstad van Den Haag.

De Chinese nieuwjaarsviering in Den Haag is een bijzonder evenement. Het onderscheidt zich van de nieuwjaarsvieringen in de andere grote steden door de omvang, het programma en de unieke samenwerking met de gemeente Den Haag. Kenmerkend is dat jong en oud, zowel internationaal als nationaal inclusief de Haagse stadsbewoners actief meedoen. Den Haag beschikt hiermee over een uniek platform in Nederland, waarin de wederzijdse cultuur, kennisuitwisseling en gemeenschappelijke waarden centraal staan.

Chinees Nieuwjaar Viering in het Atrium Den Haag

2023: Het jaar van het Konijn
Jaarlijks begint eind januari/begin februari een nieuw jaar volgens de Chinese kalender. 2023 staat volgens de Chinese dierenriem helemaal in het teken van het Konijn. In tegenstelling tot de westerse sterrenbeelden, is de Chinese dierenriem gebaseerd op het geboortejaar in plaats van de geboortemaand.
Het Konijn is het vierde van alle 12 de dierenriem dieren: Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken. Volgens de legende was het konijn trots – zelfs arrogant – op zijn snelheid. Hij was buren van Os en maakte altijd grapjes over hoe traag Os was. Op een dag zei de Jade-keizer, dat de volgorde van de dierenriem zou worden bepaald door de volgorde waarin de dieren op zijn feest arriveerden.
Konijn vertrok bij het aanbreken van de dag. Maar toen hij daar aankwam, waren er geen andere dieren te bekennen. In de veronderstelling dat hij duidelijk de eerste zou zijn, ging hij opzij en deed een dutje. Toen hij echter wakker werd, waren er al drie andere dieren gearriveerd. Een van hen was de Os waar hij altijd op had neergekeken.
In de Chinese cultuur vertegenwoordigen konijnen de maan. Sommigen zeggen dat het komt, omdat de schaduwen van de maan op een konijn lijken. Anderen zeggen dat het komt door de pure eigenschappen van het konijn.

Organisaties Landelijke Chinese Nieuwjaarsviering 2023
In het afgelopen voorjaar zijn alle organisaties begonnen met het overleg over de opzet en organisatie. Helaas waren er veel onzekerheden. De algemene organisatie aan Chinese zijde is in handen van de Stichting Chinese Culturele Evenementen Nederland (CCEN), opgericht met als doel de integratie van de Chinese cultuur in Nederland te bevorderen. De organisatie van het Jaar van het Konijn is in handen van de jaarlijks verkozen Voorzitter en het benoemde organisatiecomité.
Namens de gemeente Den Haag staat de Vereniging Nederland China (VNC) de afgelopen decennia de CCEN en de comités bij voor de aanvraagprocedures, activiteiten en communicatie. De VNC is een zelfstandige onafhankelijke en niet-gesubsidieerde Nederlandse organisatie die al meer dan 45 jaar bestaat en in dit verband een van de grootste in Nederland is. De VNC geeft het periodieke culturele tijdschrift ChinaNu uit.

Voorzitter CNY2023 Sujie Chi

Voorzitter Landelijke Chinese Nieuwjaarsviering 2023
Mevrouw Sujie Chi is een ervaren ondernemer. Na de universiteit is zij naar Nederland gekomen. Zij woont hier met haar echtgenote al bijna 30 jaar. Sujie Chi is officieel gekozen als de voorzitter van het comité voor de Landelijke Chinese Nieuwjaarsviering 2023. Naast haar ondernemerschap is zij ook actief als voorzitter van de Stichting Wenzhou Overseas Association, die zich inzet voor landgenoten uit deze regio. De Stichting steunt  belangrijke evenementen en heeft ook de Olympische Winterspelen gesponsord.

CNY2023: Jaar van Het Konijn

Programma
Het belooft weer een mooi programma te worden met vele Nederlandse en Chinese topartiesten. De viering van het Chinees Nieuwjaar is een belangrijk internationaal feest waarbij familie en vrienden samenkomen om het nieuw jaar in te luiden. Een prachtig feest voor iedereen, aldus Sujie Chi.

Programma Chinees Nieuwjaarsviering 2023

  • 10:00 uur: Ontvangst en registratie in het Atrium Den Haag.
  • 10:30 uur: Optocht met Chinese leeuwen- en drakendansen vanaf het Spuiplein.
  • 11:30 uur: Officiële openingsceremonie in het Atrium Den Haag, met toespraken van Burgemeester van Den Haag Jan van Zanen, de Chinese Ambassadeur en de Mevrouw Sujie Chi – Voorzitter van het Comité Landelijk Chinees Nieuwjaar Viering 2023.
  • 12:30 tot 14:30 uur: Gevarieerd cultureel programma.
  • 13:30 uur: Receptie en Nieuwjaarslunch in de foyer van het Stadhuis (alleen op uitnodiging van de organisatie).
  • 14:30 tot 17:00 uur: Gevarieerd programma met optredens van bekende Chinese en Nederlandse artiesten.

Alle activiteiten zijn gratis te bezoeken.

Voor meer informatie en een up-to-date programma, ga naar www.chineesnieuwjaar-denhaag.nl en www.vnc-china.nl

Kung Fu Leeuw

Voorpremière Kung Fu Leeuw
Speciaal voor het Chinees Nieuwjaar Viering kan op zondag 22 januari 2022 iedereen aanwezig zijn bij de voorpremière van de film Kung Fu Leeuw in Pathe Buitenhof. Kung Fu Leeuw is het hartverwarmende verhaal van twee jongens die leren dansen in een Chinese leeuw. Om zich echter als een leeuw te kunnen verplaatsen, moeten ze eerst leren samenwerken. De Nederlandse filmproducent Flinck Film heeft een overeenkomst getekend met China Film Group Corporation (CFGC), de grootste filmproducent van China, om van de film Kung Fu Lion als eerste officiële Nederlandse coproductie met China te maken. De film wordt in februari in Nederland uitgebracht en daarna in China. Voor meer informatie, ga naar de website www.vnc-china.nl.