De landelijke viering van het Chinese Nieuwjaar zal op 24 februari 2024 in het Atrium Den Haag van het Stadhuis en in China Town in Den Haag georganiseerd worden. Alle activiteiten zijn gratis te bezoeken.

Lange traditie
Het Chinees nieuwjaar in Den Haag kent een lange traditie. In 2002 is de gemeente Den Haag met de Chinese gemeenschap, de LFCON en de Chinese ambassade overeengekomen dat de ’Nationale Chinese Nieuwjaarsviering (CNY) vanaf dat jaar in Den Haag zal worden gehouden. De festiviteiten vinden plaats in het Atrium Den Haag, maar ook in Chinatown, met optochten in de straten en op het Plein en in de binnenstad van Den Haag.

De Chinese nieuwjaarsviering in Den Haag is een bijzonder evenement. Het onderscheidt zich van de nieuwjaarsvieringen in de andere grote steden door de omvang, het programma en de unieke samenwerking met de gemeente Den Haag. Kenmerkend is dat jong en oud, zowel internationaal als nationaal inclusief de Haagse stadsbewoners actief meedoen. Den Haag beschikt hiermee over een uniek platform in Nederland, waarin de wederzijdse cultuur, kennisuitwisseling en gemeenschappelijke waarden centraal staan.

Chinees Nieuwjaar Viering in het Atrium Den Haag

2024: Jaar van de Draak
Jaarlijks begint eind januari/begin februari een nieuw jaar volgens de Chinese kalender. 2024 Staat volgens de Chinese dierenriem helemaal in het teken van de Draak. In tegenstelling tot de westerse sterrenbeelden, is de Chinese dierenriem gebaseerd op het geboortejaar in plaats van de geboortemaand.

Voor meer informatie over de organisatie, ga naar www.chineesnieuwjaar-denhaag.nl.

Programma Atrium Den Haag (gedetailleerd programma staat onderaan de tekst)

  • 10:00 uur Aanvang programma in het Atrium Den Haag.
  • 10:30 uur Optocht met Chinese leeuwen- en drakendansen Chinatown & Spuiplein.
  • 11:45 uur Officiële openingsceremonie in het Atrium van het Stadhuis, toespraken van de burgemeester van Den Haag, de Chinese ambassadeur, de voorzitter van het Nationaal Chinees Nieuw Jaarvierings-commissie 2024, delegaties en belangrijke commissieleden.
  • 12:00 tot 14:30 uur Voorstelling Festival van de Lente, Culturen van China.
  • 14:30 tot 17:00 uur Gevarieerd programma met optredens van lokale Chinese en Nederlandse artiesten.

Het programma in Chinatown Den Haag is te vinden op www.chinatowndenhaag.com.