Begraafplaats Sint Barbara
Van 18 maart t/m 16 april is een expositie te zien over het 100-jarige bestaan van Begraafplaats Sint Barbara, Den Haag in het Atrium Den Haag. De Begraafplaats Sint Barbara is een Rooms Katholieke begraafplaats en ligt aan de Oostkant van de Binckhorstlaan tussen Den Haag en Voorburg in. De begraafplaats dateert uit 1920 en is daarmee 90 jaar jonger dan de andere begraafplaats van dezelfde stichting, Sint Petrus Banden, gelegen in de Archipelbuurt in Den Haag.

De Sint Barbara begraafplaats is aangelegd onder leiding van architect Nicolaas Molenaar, een leerling van de beroemde kerkenbouwer P.J.H. Cuypers. Cuypers heeft grote faam verworven met de bouw van neogotische (19de eeuwse bouw stroming) kerken door heel Nederland.

De centraal gelegen kapel, ontworpen door architectenbureau Inbo, is in 2002 gebouwd en heeft verschillende architectuurprijzen gewonnen. Deze heeft de noodkapel uit 1920 vervangen.

In de beginjaren was voor de nabestaanden en bezoekers de tocht naar de begraafplaats lang en moeizaam door slechte infrastructuur. Vanaf de jaren zestig kwam hier verbetering in. De Binckhorstlaan is van een onverharde polderweg uitgegroeid tot een drukke stadsentree.

Wie de drukte verlaat, de Sint Barbaraweg opgaat en het intieme plein voor de begraafplaats bereikt, wordt verrast door de stilte. Op de begraafplaats heerst een oase van rust en natuur.

Het is een plek waar iedereen , alle gezindten zijn er tegenwoordig welkom, een moment van troost en bezinning kunnen vinden.

Beeld Heilige Barbara - Foto Piet Gispen Photography

De Heilige Barbara
Wie was Sint Barbara? Het leven van de Heilige Barbara, gestorven rond 306, is met vele legenden omgeven. Ze vertellen een krachtig verhaal.

Barbara, de beeldschone dochter van de rijke heiden Dioscorus bekeerde zich tijdens haar leven tot het Christendom. Haar vader bouwde daarop echter een toren ter bescherming en zocht een geschikte bruidegom. Barbara liet hierin drie vensters maken in de toren, verwijzend naar de Heilige drie eenheid: God de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.

Dioscorus werd woedend, omdat Barbara weigerde om met een heiden te trouwen. Hij sleurde haar vervolgens naar een berg en onthoofde haar. De straffe Gods liet niet lang op zich wachten. Dioscorus werd ter plekke dodelijk door de bliksem getroffen.

De Barbara hierboven getoond, heeft tijdens de gehele bouwtijd van de Victory Boogie Woogietunnel in de tunnel gestaan. Barbara is namelijk de beschermheilige van o.a. tunnelbouwers, mijnbouwers, architecten en grafdelvers.

Nadat de aanleg van de tunnel gereed was heeft de Begraafplaats Sint Barbara dit beeld in ontvangst mogen nemen. Zij zal een ereplaats krijgen in het toekomstige crematorium.

Begrafenis op Sint Barbara

Crematorium PAX
Door de aanleg van de Victory Boogie Woogie tunnel is de entree van de begraafplaats zichtbaar geworden. Bijna zestig jaar lang heeft de opdrachtgever, Stichting R.K. Begraafplaatsen te ’s-Gravenhage, gewikt en gewogen over de bouw van een crematorium op de begraafplaats Sint Barbara op de Binckhorst in Den Haag.

Niet alleen het ontwerp van het crematorium was uiteindelijk belangrijk, het gebouw moest ook een herkenbaar gezicht krijgen. De gemeente Den Haag had daarbij ook het verzoek om de begraafplaats als park toegankelijk te maken voor de toekomstige bewoners en gebruikers in de buurt van de begraafplaats. Deze stille oase gaat deel uitmaken van de groene long van de Binckhorst. De eerste paal is in november 2021 geplaatst.

Voor meer informatie, ga naar www.paxrkb.nl. Begraafplaats Sint Barbara is gelegen op de Kerkhoflaan 10 in Den Haag.

Crematorium PAX