De World Press Photo Foundation presenteert een selectie van verhalen die tussen 2000 en 2021 in de prijzen zijn gevallen. Deze verhalen gaan over de uitdagingen van vrouwen, meisjes en gemeenschappen over de hele wereld. Deze fototentoonstelling Veerkracht – verhalen van vrouwen die inspireren is van 1 t/m 20 juni in het Atrium Den Haag te zien en maakt onderdeel uit van de Hague Justice Week.

Gendergelijkheid en rechtvaardigheid zijn fundamentele mensenrechten. Beiden zijn van groot belang voor samenlevingen over de hele wereld. Toch hebben vrouwen over de hele wereld te maken met diepgewortelde ongelijkheid en blijven ze ondervertegenwoordigd in politieke en economische rollen. Wereldwijd vertegenwoordigden vrouwen in 2021 slechts 26,1% van zo’n 35.500 parlementszetels, slechts 22,6% van de meer dan 3.400 minister functies en 27% van alle leidinggevende functies. Daarnaast is geweld tegen vrouwen een wereldwijd probleem en is het met hun gezondheid en bescherming vaak slecht gesteld. Naar schatting krijgt één op de drie vrouwen tijdens haar leven te maken met fysiek geweld of seksueel misbruik.

Deze fototentoonstelling benadrukt het belang dat Nederland hecht aan vrouwenrechten, gendergelijkheid en rechtvaardigheid. De foto’s, gemaakt door 17 fotografen van 13 verschillende nationaliteiten, vertellen op hun eigen manier over onderwerpen als seksisme, geweld tegen vrouwen, reproductieve rechten en toegang tot gelijke kansen. De verhalen leggen een vergrootglas op hoe vrouwen- en genderkwesties zich hebben ontwikkeld in de 21ste eeuw, maar ook hoe de fotojournalistiek deze een gezicht geeft.

Voor meer informatie over World Press Photo, ga naar www.worldpressphoto.org.

Logo World Press Photo

Catalina Martin Chico, Panos Pictures; Anna Boyiazis. Yorladis and her partner live in a house in a temporary camp in Colinas. They met shortly before the peace process. He had just spent two years in prison which he described as being jointly run by the FARC and paramilitary groups, in other words, basically the same war as outside the walls.

Hague Justice Week
Deze expositie is onderdeel van de Hague Justice Week, die plaatsvindt van 30 mei t/m 3 juni in Den Haag. Wereldwijde vrede en gerechtigheid vereisen wereldwijde samenwerking. Tijdens de Hague Justice Week komen betrokken organisaties samen en proberen zij antwoorden te vinden op wereldwijde uitdagingen op het gebied van recht. Onderdeel van deze week is ook de expositie Just Speak! die van 3 t/m 20 mei in het Atrium Den Haag is te zien.

Meer informatie over Hague Justice Week is te vinden op www.haguetalks.org.

Hague Justice Week