In de foto expositie Catch21 zijn van 19 december 2022 t/m 9 januari 2023 in het Atrium Den Haag foto’s van acht talentvolle fotografen te zien die elkaar leerden kennen tijdens hun studie Photographic Design in Rotterdam: Leonie, Ariana, Wieneke, Britt, Lotte , Monica, Karin en Sun.

In september 2021 organiseerden zij als collectief Catch21 hun afstudeerexpositie in de Elleboogkerk in Amersfoort. Hoewel hun projecten een verrassende diversiteit in thema, stijl en werkwijze lieten zien, bleek door de onderlinge connecties en wederzijdse interesses een intuïtieve maar sterke conceptuele verbondenheid te zijn ontstaan. Na deze zeer positief ontvangen expositie is dit de tweede keer dat hun werk gezamenlijk te zien is. De fotografen van Catch21 laten zien hoe zij zich in het jaar na hun afstuderen zich verder hebben ontwikkeld. Deze keer op uitnodiging van Atrium City Hall in de stad waar een groot deel van het collectief woont of werkt en al eerder door een deel van de groep werd geëxposeerd. Catch21 neemt de bezoeker mee op fotografische ontdekkingstocht langs human interest, documentaire, onderzoek, mixed media en alternatieve technieken.

Meer informatie over Catch21 is te vinden op hun Facebook pagina.

Leonie Gossens

Leonie Gossens
Ik mis
Als fotograaf en kunstenaar probeert zij te vangen en duiden dat wat er niet meer is, nog niet is geweest of misschien niet heeft mogen zijn. Niet het hier en nu, maar het afwezige probeert zij te vertalen in iets zichtbaars. Startpunt voor haar fotografische en beeldende experimenten is een gevoeligheid voor het schijnbaar onopvallende of afwijkende. Vanuit haar gedachten volgt een zoektocht naar een visuele en tastbare vertaling hiervan.
Ik Mis is haar onderzoek naar fotografische strategieën om de impact van een miskraam te verbeelden. Hoe kan ik iets in beeld brengen dat nog niet zichtbaar was en opeens is verdwenen? Hoe kan ik iets zichtbaar maken dat anderen niet hebben gezien of gevoeld, maar er toch zo duidelijk was en blijft? Met IK MIS hoopt zij je te kunnen verleiden een moment stil te staan bij dit weinig openlijk besproken onderwerp. En dat haar gestelde fotografische gedachten bij dragen aan meer aandacht, herkenning en contemplatie. In 2022 werkte zij in een traject aan Fotoacademie Amsterdam aan het vervolg op Ik Mis en toont hier de eerste aanzet.
www.leoniegossens.com

Ariana Eland

Ariana Eland
Your perception of me is a reflection of you

Met de vraag ‘what do you see?’ wil Ariana mensen haar wereld binnen voeren en uitnodigen om op zoek te gaan naar zichzelf. De thema’s identiteit, individualiteit, verbinding met anderen en haar omgeving staan centraal in haar werk. Ze is altijd op zoek naar het antwoord op de vraag: ‘Wie ben ik, en wat is mijn plek in deze wereld?’ Het werk van Ariana is esthetisch, raadselachtig en heeft een sterkewisselwerking tussen vorm en inhoud. Wat ontstaat is een eclectisch beeldverhaal vol vormen, objecten, mensen en situaties. Durf jij stil te staan en het onzichtbare zichtbaar te maken? Het gaat er niet om wat je ziet, het gaat er om wat je wilt zien.
What do you see?
www.arianaeland.nl

Wieneke de Leeuw

Wieneke de Leeuw
Bloemstillevens in chemigrammen
Al sinds haar jeugd in Twente verlangt Wieneke ernaar om de Wilde kievitsbloem (Fritillaria maleagris)te zien. Begin 2021 startte Wieneke dit long-termproject, waarin ze onderzoek doet naar dit bijzonderebloembolletje. Ze verzamelde verhalen van bewoners, beheerders en historici, en heeft de symbolieken van dit bloempje en de achtergrond bestudeerd.
Voor deze fotoserie “Bloemenstillevens in chemigrammen” heeft Wieneke onderzoek gedaan naar de bloemenstillevens uit de 16 en 17e eeuw en de ecologische omgeving waarin de kievitsbloem voorkomt. De fotografische vormgeving in chemigrammen is een tijdrovend en intensief proces met zonlicht op analoog papier en met behulp van onder andere bloemen uit de omgeving van de Wilde kievitsbloem. De structuren verwijzen naar de vlekken op de pagina’s van de oude Herbaria en door de originele kleuren krijgt het een warme authentieke sfeer. Dit is precies de uitstraling die Wieneke voor deze foto’s zocht. In Nederland bloeit 90% van deze zeldzame bloembolletjes in het voorjaar in de IJsseldelta bij Zwolle. Wieneke vind het belangrijk om de geschiedenis te bewaren, zodat dit bloempje gewaardeerd en gezien blijft worden. In 2023 hoopt Wieneke haar project af te ronden met een boek ontworpen door de Haagse ontwerper Sybren Kuiper.
www.wienekedeleeuw.nl

Britt van den Broeke

Britt van den Broeke
Nèrgens
Britt fotografeert in de richting documentaire stijl en heeft een fascinatie voor eenvoud. Het werk wat ze maakt is voornamelijk gericht op West Zeeuws-Vlaanderen, de plek waar ze is opgegroeid en die haar nauw aan het hart ligt. Haar beelden hebben een sfeer van verstilling, rust en oprechtheid. In haar serie ‘Nèrgens’ legt ze visueel het gevoel van heimwee vast over de pure eenvoud van haar streek. Beelden die nu nog sporadisch te zien zijn vast te leggen voor in de toekomst.
www.brittvandenbroeke.com

Lotte van Huuksloot

Lotte van Huuksloot
Contouren
Lotte van Huuksloot (1979) studeerde in 2021 af in Photographic design aan de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie te Rotterdam. Met een goed oog voor de visuele poëzie van het alledaagse vertaald ze haar eigen ervaringen en emoties naar beeld dat ontroert en bij de
dingen doet stilstaan. De serie “contouren” is het afstudeerproject van Lotte en is ontstaan tijdens de Lockdown. Door de pandemie en de daarbij genomen maatregelen was zij beperkt in haar bewegingsvrijheid. Zij zat vast in een dichtbevolkt stedelijk gebied zonder natuur in de directe omgeving. Bijna dagelijks ging zij binnen een straal van twee kilometer van haar woning wandelen om te fotograferen. Door instinctief en intuïtief op zoek te gaan naar beelden die haar raakten lukte het haar om de complexiteit van haar emoties te verbeelden. Dit zorgde voor vertraging en werkte als uitlaatklep waardoor het haar lukte om in balans te blijven. De beperking werd langzaam een ontdekkingstocht vol met momenten van verwondering.
www.lottevanhuuksloot.space

Monica Stuurop

Monica Stuurop
Misofonie
Monica verdiepte zich voor dit project in het fenomeen ‘Misofonie’, wat ‘haat voor geluid’ betekent. Met name eet-, smak en repeterende geluiden. Voor velen onbekend, onuitgesproken of verkerend in de taboesfeer. Met deze documentaire serie wil zij bewustzijn creëren voor deze nog niet zo bekende neurologische aandoening. Het project “Misofonie” is een lopend project wat verder uitgebreid wordt. Monica Stuurop, 1970 is in 2021 afgestudeerd aan de Nederlandse beeldacademie in Rotterdam, Photograpic Design. Momenteel werkt zij aan de verdieping en uitbreiding van dit fotografische documentaire project.
www.monicastuurop.com

Karin van Bijlevelt

Karin van Bijlevelt
Leftovers
Door persoonlijke verhalen te vertellen die dicht bij haar zelf staan, en dit visueel weet om te zetten in beelden, weet Karin mensen te raken of te verbinden. Haar werk heeft een zachte poëtische analoge sfeer, de beelden worden met elkaar versmolten tot een eenheid. Met haar project ‘Leftovers’ vertelt Karin het verhaal van haar vader, die als baby afgestaan is door zijn moeder,  onder dwang van haar familie , aan een weeshuis in Den Haag anno 1942. Er is gezocht naar het gevoel van afstaan en vasthouden, trauma, het verdriet en het alleen overblijven.
Karin van Bijlevelt studeerde in 2021 af aan de Nederlandse Academy voor Beeldcreatie Rotterdam (Photographic Design).
www.karinvanbijleveltfotografie.nl

Sun van Nieuwburg

Sun van Nieuwburg
The Nightfly
Als kind liep Sun altijd met een fotocamera om haar nek. Met haar ADHD kon ze met beelden zeggen wat er met woorden niet goed uit kwam, op deze manier werd ze beter begrepen. Nog steeds heeft ze altijd een camera bij zich om het pure moment vast te leggen. “Mijn beelden ontstaan vaak in de nacht, ze gaan over vrouwelijkheid, emoties en vrijheid. Ik werk digitaal, analoog en met polaroids. Om sommige foto’s meer gelaagdheid te geven bewerk ik ze met diverse materialen.
Als van oudsher wordt de nacht geassocieerd met het vrouwelijke – de maan is niet voor niets de koningin van de nacht. ’s Nachts is er ruimte voor emoties en magie.  Vaak word ik midden in de nacht wakker en kan niet meer slapen. Dan ga ik dwalen. Het is donker, niemand die me ziet, in de anonimiteit van het duister krijgen gevoelens de vrije loop. Angst, woede, verdriet, gevoelens van vrijheid, verlangen, uitbundigheid en sensualiteit stromen voorbij. De nacht is confronterend en bevrijdend tegelijk. De nacht is mijn vriendin, het brengt me dichterbij mezelf, troost me en daagt me uit.  Sun studeerde af aan de Fotoacademie Amsterdam.
www.sunousan.com