Openingsspeech burgemeester Jan van Zanen

Foto-Expositie Haags Verhaal
Atrium City Hall heropent het Atrium met een typisch Haagse foto expositie: Haags Verhaal in 136 groepsportretten. Afgelopen 2 jaar heeft de Haagse stadsfotograaf Piet Gispen ruim 3.000 inwoners op camera vastgelegd. Een selectie van deze foto’s is t/m 1 maart 2022 te zien in het Atrium Den Haag.

Stadsfotograaf Piet Gispen

Expositie Haags Verhaal
De foto-expositie laat zien hoe Den Haag er anno 2022 uit ziet. Ze zijn genomen door stadsfotograaf Piet Gispen, die er 1.400 kilometer kriskras voor door Den Haag fietste de afgelopen 2 jaar. Iedereen wil erbij horen en gezien worden, is het idee achter het boek en de fototentoonstelling.

Ruim 3.000 Haagse inwoners gingen op de foto. Samengebracht door het Haags Verhaal, een maatschappelijk initiatief dat bruggen slaat tussen mensen en gemeenschappen in de stad. Met zijn allen op de foto gaan is bijna altijd een feestje.

Iedereen wil erbij horen en gezien worden
Den Haag is de meest gesegregeerde stad in Nederland. Als je in Benoordenhout woont, heb je niks met de Schilderswijk. En andersom. Hagenaars en Hagenezen hebben de neiging om zich terug te trekken op hun eigen eilanden. Bijvoorbeeld in het Statenkwartier met de internationale gemeenschap, grote herenhuizen en classy winkelaanbod aan de Frederik Hendriklaan. Of in Laak, waar je in het Vadercentrum aan het Jonckbloetplein iedere avond om vijf uur kunt mee-eten of je huis kunt inrichten met spullen uit de weggeefwinkel.

Met dit project voor de inwoners van Den Haag, wil Haags Verhaal mensen verleiden om in de geborgenheid van hun familie en gemeenschap de grens over te steken naar een andere wereld in hun eigen stad te kijken. Dat doen zij op een ongedwongen en positieve manier met verhalenbijeenkomsten en dit fotoproject. Van de niewukomer tot thuisblijver, van jong tot oud, van hoog tot laag, van link tot rechts, van moelijk tot makkelijk; iedereen hoort erbij.

Den Haag in 136 groepsportretten laat de trots, veerkracht en veelzijdigheid zien van de mensen die van de hofstad een levendige stad maken. Het is een visitekaartje; zo ziet Den Haag er anno 2022 uit.

Centro Socio Culturale Italiano

Fotoboek Haags Verhaal
Alle groepsfoto’s zijn gebundeld in een fotoboek, dat tijdens de expositie in het Atrium Den Haag te koop is bij Primera Van der Zwaan, gevestigd in het Stadhuis. Alleen bij Primera Van der Zwaan is het fotoboek 15 euro i.p.v. 24,95 euro. Het fotoboek is ook online te koop zonder korting via www.haagsverhaal.nl/fotoboek.

Verhalenavond Haags Verhaal

Verhalenavonden Haags Verhaal
Naast het fotoboek organiseert Haags Verhaal een reizend verhalencircus door de stad. Tijdens deze verhalenavonden is er een ontmoeting tussen twee gemeenschappen die iets gemeen hebben, maar elkaar anders nooit zouden ontmoeten. Het draait die avond om twee levensverhalen van twee mensen, uit iedere groep een. Ze eten samen soep en laten zich verrassen door de verhalen die worden verteld, geïllustreerd aan de hand van foto’s uit het familie-album, beelden en muziek. De verhalenvertellers sluiten hun verhaal af met een tegelspreuk en een favoriet muziekstuk voor de Haags Verhaal Spotifylijst. Er worden ook podcasts van deze avonden gemaakt, die achteraf op de website zijn te beluisteren. Zodoende kan iedereen meereizen door Den Haag.

Meer informatie is te vinden op www.haagsverhaal.nl/verhalenavonden.

Groepsfoto Slotmanifestatie Beeld & Geluid

Slotmanifestatie Beeld & Geluid Den Haag
De slotmanifestatie toen het boek werd gelanceerd, was in Beeld & Geluid Den Haag, waarbij zoveel mogelijk van de 155 gemeenschappen waren om hun fotoboek op te komen halen. Koningin Maxima en burgemeester Jan van Zanen verrichten de opening van de rondreizende foto-expositie Haags Verhaal. Met alle aanwezigen werd door Piet Gispen bovenstaande groepsfoto gemaakt.

Burgemeester Jan van Zanen:
‘Met liefde brengt dit boek het sociale weefsel in beeld dat zo in zo belangrijke mate de (veer)kracht van Den Haag bepaalt’

Meer foto’s zijn te vinden op www.haagsverhaal.nl.

Projectorganisatie: Astrid Feiter en Mieke KlaverFotografie: Piet Gispen, Floris Scheplitz, Nico Laan en Karen CigarOntwerp & opmaak: Hylke ThiryDeze expositie is mede mogelijk gemaakt door Beeld en Geluid Den Haag gemeente Den Haag en Atrium City Hall.