Vanaf 20 januari wordt het Gezicht op Den Haag vanuit het zuidoosten van Jan van Goyen (1650-1651) tentoongesteld in het Atrium Den Haag. Met een breedte van 4,6 meter is het Gezicht op Den Haag een van de grootste stadsgezichten ooit in Nederland gemaakt. Het schilderij toont de 17e-eeuwse stad te midden van weilanden en met druk verkeer van mensen langs kanaal de Trekvliet. 

Jan van Goyen maakte dit panoramische schilderij in 1651 in opdracht van het Haagse magistraat. Zo gaven de stadsbestuurders uiting aan hun trots op Den Haag. Ruim 350 jaar later is dit nog altijd een schilderij om trots op te zijn. Precies in het midden van het schilderij staat een ooievaar, hét symbool van de stad. Het stadsgezicht kwam te hangen in het (oude) stadhuis aan de Groenmarkt. Normaliter is het Gezicht op Den Haag het topstuk in de Schutterszaal van het Haags Historisch Museum. Omdat het museum op dit moment wordt verbouwd, hangt dit topstuk de komende tijd in het Atrium Den Haag. In zekere zin is het schilderij dus weer thuis.

Unieke Samenwerking
Stichting Atrium City Hall, de gemeente Den Haag en het Haags Historisch Museum vinden het belangrijk dat Gezicht op Den Haag toegankelijk blijft voor het publiek tijdens de renovatie van het museumgebouw die tot het voorjaar van 2027 plaatsvindt. En hierdoor zijn zij deze unieke samenwerking aangegaan: maar liefst anderhalf jaar lang is dit topstuk in het Atrium Den Haag te zien. De speciaal ontworpen geklimatiseerde vitrine is gerealiseerd dankzij ruimhartige ondersteuning door Meerdervoort N.V. en Van der Feltz advocaten.

Onthulling Topstuk Gezicht op Den Haag - Jan van Goyen (1650-1651) door wethouder Saskia Bruines. Foto gemeente Den Haag Martijn Beekman.
Onthulling Topstuk Gezicht op Den Haag – Jan van Goyen (1650-1651) door wethouder Saskia Bruines. Foto gemeente Den Haag Martijn Beekman.

Voorzitter Atrium City Hall Theo Heere:
“Dankzij onze unieke samenwerking is het mogelijk gemaakt dat voor het eerst sinds de opening van het Stadhuis en de oprichting van Stichting Atrium City Hall een kunstwerk voor een langere periode te zien is in het Atrium. Dit topstuk is te zien naast de meer dan 50 wisselende exposities en evenementen die jaarlijks plaatsvinden in het Atrium, die geproduceerd en gecoördineerd worden door Atrium City Hall.”

Wethouder gemeente Den Haag Saskia Bruines:
“We zijn vereerd dat dit bijzondere kunstwerk de komende anderhalf jaar in het Atrium van het stadhuis te zien zal zijn. Een mooie verrassing voor de inwoners van Den Haag die hier voor paspoorten, vergunningen en andere zaken binnenlopen. Het schilderij werd ooit speciaal voor het oude stadhuis gemaakt, dus in zekere zin is het nu weer thuis.” 

Directeur Haags Historisch Museum Tjeerd Vrij:
“We zijn ontzettend blij dat het museum de mogelijkheid heeft om dit topstuk voor langere tijd te presenteren in het hart van onze stad. Het Gezicht op Den Haag is gemaakt voor de stad en daarmee van alle Hagenaars, het is een schilderij dat na eeuwen nog steeds de trots van de stad uitstraalt.”

Lezingen over Van Goyen en Den Haag
Schilder Jan van Goyen heeft heel wat sporen nagelaten in Den Haag. Naast schilder van landschappen was hij namelijk projectontwikkelaar, huisbaas en hoofdman van het kunstenaarsgilde. Hij  kende veel kunstenaars en een van zijn dochters trouwde met Jan Steen. Maar hij hield ook van een gokje, speculeerde met tulpenbollen én werd betrapt op fraude met de rekening voor het Gezicht op Den Haag. Of dit laatste een ongelukje was op opzet, we weten het niet…

Het Haags Historisch Museum organiseert gratis toegankelijke lezingen in de Haagse bibliotheken. De volgende data zijn bekend:

Stadswandeling Jan van Goyen
In zijn tijd was Jan van Goyen al een beroemde een veelgevraagde schilder van stadsgezichten. Als iemand nu voor het schilderij staat, lijkt het alsof de kijker zo in het doek kan stappen voor een wandeling naar het Den Haag van de 17e eeuw. En dat is precies wat men tijdens deze wandeling gaat doen.

Vertrek is vanuit het Atrium met de eerste halte het grachtenpand dat Jan van Goyen voor zichzelf liet bouwen. Naast schilder van landschappen was Jan van Goyen namelijk ook projectontwikkelaar en huisbaas van zowel Jan Steen – die met zijn dochter trouwde, als Paulus Potter. Jan van Goyen kende veel meer kunstenaars en was een tijd hoofdman van het kunstenaarsgilde. 

Ook hield hij van een gokje, speculeerde met tulpenbollen én werd betrapt op fraude met de rekening voor het Gezicht op Den Haag. Tijdens deze stadswandeling komt het roerige 17e -eeuwse Den Haag tot leven.

Praktisch informatie Stadswandelingen

  • Startpunt: Jan van Goyen’s Gezicht op Den Haag in het Atrium Den Haag
  • start om 11.00 uur; de wandeling duurt ongeveer 75 minuten
  • kosten: € 8,- per persoon
  • maximaal 20 personen per wandeling
  • rondleiding is in het Nederlands
  • Data: vrijdag 16 mei & 30 mei & 13 juni & 27 juni 2025
  • Stadswandeling is ook te boeken voor groepen tot circa 20 personen.

Tickets allen te koop via de ticketshop van het Haags Historisch Museum.

30 Jaar: Stadhuis Den Haag x Atrium City Hall
In 2025 is het 30 jaar geleden dat het Stadhuis werd geopend aan het Spui 70 en in datzelfde jaar werd Stichting Atrium City Hall opgericht. Het jaar 2025 staat dan ook in het teken van 30 Jaar: Stadhuis Den Haag x Atrium City Hall.

Met een grote diversiteit aan exposities en evenementen wordt het een bijzonder jaar, zoals het kunstwerk Jan van Goyen,de Haagse Kindermuziekdag de Haagse Vrijheidsmaaltijd.