In samenwerking met de Stichting Museumkwartier Den Haag toont Atrium City Hall de kievitsbloemen van Linda Nieuwstad. Tussen zaterdagmiddag 11 februari vanaf 14 uur t/m 10 maart zijn deze enorme kunstobjecten in het Atrium Den Haag te bewonderen, die een ode brengen aan de prenten van kunstenaar Maurits Cornelis Escher. Met diverse tentoonstellingen verspreid door de stad, vieren we ‘2023: Den Haag stad van Escher’. De wereldberoemde graficus werd 125 jaar geleden geboren. Net als Escher raakte ook kunstenaar Linda Nieuwstad gefascineerd door grafische vormen in de natuur.

Levensgrote Bloemen
Geïnspireerd door de schilderkunst van Hollandse meesters en de grafiek van M.C. Escher, creëert Linda Nieuwstad manshoge bloemstukken van materialen zoals vrachtwagenzeil, staal en dekens. Tijdens de Bloemenpromenade deze zomer, waren een aantal van Nieuwstad’s monumentale composities te zien in het Museumkwartier. De composities verwezen naar schilderijen en prenten die zijn te vinden in de culturele hotspots van het Museumkwartier en nu ook tijdelijk in het Atrium Den Haag.

Tien jaar geleden studeerde Linda Nieuwstad voor haar Master of Fine Art aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Op een dag, toen haar medestudenten tentoonstellingen van hedendaagse kunst bezochten, bezocht Linda de tentoonstelling van de 17e-eeuwse bloemenschilder Jan van Huysum in een oud museum in Delft. Op dat moment wist ze niet dat deze nogal onbeduidende dag in het museum haar leven op zijn kop zou zetten. Ze was helemaal overdonderd door de minutieus geschilderde bloemen op de meesterwerken. De tulpen zagen er vers geplukt uit en de kleine vliegjes op de schilderijen waren net zo kwetsbaar als de echte. Linda bestudeerde elk schilderij tot in detail en kreeg verschillende waarschuwingen van de museumchef omdat haar neus vaak iets te dicht bij de doeken zat. Ze stelde zich voor dat ze in een van de schilderijen kon stappen en de rozen kon ruiken, de zachte harige tulpenstelen kon aanraken en een dutje kon doen onder een stokroos. Vanaf die dag wilde Linda Nieuwstad in een bloemenschilderij wonen en sindsdien maakt ze grote bloemen. De kievitsbloemen die in het Atrium Den Haag zijn te zien, zijn geïnspireerd op M.C. Escher (1898—1972) werk Dag en nacht, houtsnede, 1938 © The M.C. Escher Company BV, Baarn.

Linda Nieuwstad in haar Atelier Forbo

Biografie Linda Nieuwstad
Linda Nieuwstad (1974, Middelharnis) bracht het grootste deel van haar jeugd door in een landelijke omgeving in de buurt van Zoetermeer. Zoetermeer was in de jaren zeventig gebouwd als buitenwijk voor burgers. Als tiener fietste Linda dagelijks door Zoetermeer om naar de middelbare school te gaan en ze kreeg een hekel aan de eentonige buitenwijk. Elk huis had dezelfde voordeur, hetzelfde tuinhek en dezelfde versieringen die in dezelfde winkel werden gekocht. Het maken van grote bloemen komt op de een of andere manier voort uit Linda’s jeugd in Zoetermeer; ze voelde diep de drang om de uniciteit en de abnormale dingen in het leven te vieren. En daarom lijken haar bloemen niet op de perfect gekweekte bloemen uit de bloemenkraam ernaast. Linda wil dat haar bloemen onregelmatig zijn, Linda wil dat haar bloemen kleine gebreken hebben; haar bloemen moeten het leven zelf weerspiegelen. Linda studeerde in de jaren negentig Sociale Geografie en Stedenbouw aan de Universiteit Utrecht. Daarna werkte ze als ambtenaar bij de gemeente Hengelo.
Op vrijdagmiddagen, toen de meeste van haar collega’s vrij waren, was ze aan het werk om stiekem kleine tekeningen te maken. En in de weekenden besteedde ze het grootste deel van haar tijd aan het maken van iets, en op maandagochtend kwam ze uitgeput terug op haar werk. Op een dag besloot ze het roer om te gooien en bezocht ze een open huis op de nabijgelegen kunstacademie. Ze solliciteerde, zei haar baan op en begon bij AKI, Artez Art School in Enschede. Na haar afstuderen aan de AKI in 2005 deed ze tot 2007 haar Master of Fine Art aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. In 2011 maakte ze haar eerste bloemstuk en sindsdien maakt ze meer dan levensgrote bloemen. In 2013 ontmoette ze ontwerper Piet Hein Eek en dat leidde in hetzelfde jaar tot een samenwerking. Linda Nieuwstad exporteert binnen Nederland en in het buitenland, geeft les op kunstacademies en maakt het jaar rond mensen blij met haar bloemen.
www.lindanieuwstad.nl

Basisschoolkinderen in het Escher Museum bij het werk van M.C. Escher Metamorfose

2023 Escherjaar in het Atrium Den Haag
Dit jaar is het 125 jaar geleden dat de kunstenaar Maurits Cornelis Escher werd geboren. Met de grootste museale Eschercollectie ter wereld vormen Kunstmuseum Den Haag en Escher in Het Paleis het centrum van dit bijzondere jubileumjaar. Met diverse tentoonstellingen verspreid door de stad, wordt Den Haag in 2023 stad van Escher. Sinds enkele maanden krijgen basischool leerlingen van groep 5 t/m 8 in het Escher Museum museumles over zijn beroemde prenten. Zij laten zich door zijn prenten inspireren en gaan daarna zelf aan de slag, om zo met hun klas een eigen interpretatie van de metamorfose te maken. Hun tekeningen worden onderdeel van een grote co-creatie ter ere van M.C. Escher. Deze feestelijke metamorfose wordt in de zomer getoond in het Atrium Den Haag.
www.escherinhetpaleis.nl