In 1982 kreeg Den Haag een eigen afdeling Archeologie, toen nog onderdeel van de gemeentesecretarie Afdeling VOM (Verkeer, Openbare Werken, Monumentenzorg). Tegenwoordig valt de afdeling onder de dienst Stadsbeheer van de gemeente Den Haag.

Foto's van diverse betrokkenen bij 40 Jaar Archeologie en hun vondsten

Van links naar rechts en van boven naar onder: 1. Hoofd Archeologie & Natuur en Milieu-educatie Corien Bakker met Romeins bouwoffer (2de Eeuw) 2. Wethouder Robert van Asten met Romeinse zilverschat (datum onbekend) 3. Foto van Christiaan Rieffe – Prospector – Geoloog Archeologie met Romeinse Beker (2de Eeuw) 4. Foto van Monique van Veen Projectleider Senior Archeoloog (1344-1358) 5. Foto van Ties van Venetië – Vrijwilliger Archeologie met Muizenval (15de Eeuw) 6. Burgemeester Jan van Zanen met Muurtegeltje Ooievaar (1642)

Unieke vondsten
In de afgelopen 40 jaar werden honderdduizenden vondsten uit de grond gehaald, van muurtegels tot Romeinse mijlpalen. Deze vondsten zijn zorgvuldig gerestaureerd en bewaard. Zo zijn in 2021 leeuwenbotten gevonden bij het Buitenhof. In de jaren van graaf Albrecht van Beieren was er een kleine dierentuin op het Buitenhof. Dit zijn een ellepijp en opperarmbeen van de linker voorpoot van een jonge leeuw. Op het Buitenhof stond vanaf 1344 een leeuwenhuis van de graaf. Tot in 1358 verbleven er meerdere leeuwen.

Deze leeuwenbotten en meer vondsten en foto’s van veel bijzondere mensen met hun favoriete vondst die bij betrokken zijn geweest in al die jaren bij het werk van de afdeling Archeologie, zijn te zien in de expositie in het Atrium Den Haag van 17 oktober t/m 18 november.

Opening 40 jaar Archeologie in het Atrium Den Haag met Something Extra Delft. Foto Jurriaan Brobbel.

Verkleedpartij in de herfstvakantie
Wil jij ook op de foto als Regent of Regentesse? Dit kan op donderdag 27 en vrijdag 28 oktober van 13:00-16:00 uurin het Atrium Den Haag.

Wilt u het werk van de afdeling Archeologie volgen, kijk dan op www.archeologie.denhaag.nl.

Logo 40 Jaar Archeologie