‘My Point, Your View’ toont het werk van de Congolese cartoonist en kunstenaar Yves ‘Kayene’ Kulondwa. Met zijn werk deelt de kunstenaar zijn perspectief op maatschappelijke issues en klimaatverandering door middel van scherpe symboliek met een komische touch. De tentoonstelling is van 12 t/m 25 oktober in het Atrium Den Haag te zien. Deze tentoonstelling is onderdeel van Just Peace The Hague.

Yves ‘Kayene’ Kulondwa is tijdelijk in Den Haag in het kader van het Artists’ Safe Haven initiatief van de Haagse mensenrechtenorganisatie Justice & Peace Nederland. Internationale kunstenaars die gevaar lopen vanwege hun werk, vinden in Den Haag voor drie maanden een veilige en inspirerende plek waar ze kunnen opladen en nieuwe netwerken, technieken en supporters kunnen vinden.

Foto van Yves Kulondwa Kayene
Yves ‘Kayene’ Kulondwa over My Point, Your View
“Ik ben afgestudeerd in Economie, een journalist, en bovenal een cartoon kunstenaar.

Ik kom uit Bukavu, een stad in het noorden van de Democratische Republiek Congo (DRC), het rijkste land in minerale bronnen in Afrika en nummer 7 in de wereld. Tegelijk is het ook één van de landen met de armste bevolking ter wereld, gerangschikt op de 143ste plek van 197 op het gebied van geletterdheid.

Daarnaast heeft de DRC een geschiedenis met een uitgebreid koloniaal verleden, decennia van dictatuur, verschillende dodelijke en gewapende conflicten en wijdverspreide corruptie. Mijn passie voor rechtvaardigheid en gelijkheid hebben mijn ontwikkeling als cartoon kunstenaar gevormd. Ik gebruik karikaturen, omdat die het mogelijk maken om gevoelige, harde of taboe onderwerpen in de maatschappij aan te kaarten met een zekere lichtheid.

Tijdens mijn carrière heb ik mijn gevoel voor waarnemen, mijn verbeelding en mijn potlood gebruikt om te informeren, problemen aan de kaak stellen en mijn mening te delen.

Vaak vragen mensen: ‘Waarom hebben jouw tekeningen vaak een melancholische satirische ‘je ne sais quoi’?’ Nou, misschien komt dat omdat het kamp aan de overkant, voortdurend probeert een overdreven verwaterd beeld van de situatie te verkopen.”
LinkedIn Yves Kulondwa

Logo Justice & Peace Nederland.
Justice & Peace Nederland
Justice & Peace is een non-profit organisatie in Den Haag, die zich inzet voor het verdedigen en aanmoedigen van respect voor mensenrechten en sociale gerechtigheid, wereldwijd en in Nederland.
justiceandpeace.nl

Festival De Betovering: Cartoon Workshop & Rondleiding Tentoonstelling
Hoe kun je een boodschap verspreiden door middel van een cartoon/tekening? Welke technieken kun je gebruiken om een tekening tot leven te brengen? Hoe kun je met kunst mensen bewust maken van de klimaatverandering? Op zaterdag 14 oktober kan iedereen vanaf 9 jaar van 13 tot 14 uur & van 15 tot 16 uur samen met de Congolese cartoonist en kunstenaar Yves ‘Kayene’ Kulondwa een Cartoon Workshop gaan doen en geeft Kayene speciaal een rondleiding door zijn tentoonstelling My Point, Your View in het Atrium Den Haag.

Logo De Betovering-lpotloodDeze workshop is onderdeel van Festival De Betovering is het internationale kunstfestival voor de jeugd met spetterende voorstellingen en workshops op meer dan 55 locaties in en buiten Den Haag tijdens de herfstvakantie van vrijdag 13 t/m zaterdag 21 oktober 2023.

Just Peace The Hague
De organisatie Just Peace geeft vrede en recht een belangrijke plaats in het hart en handelen van bewoners, ondernemers en organisaties in de stad van Vrede & Recht, Den Haag.
www.justpeacethehague.com

Logo Just Peace The Hague