Tijdens de Haagse Week tegen Mensenhandel start op 19 oktober de indringende tentoonstelling Open je Ogen in het Atrium Den Haag die te zien is t/m 7 november 2022. Open je Ogen is een campagne van CoMensha, Coördinatiecentrum tegen mensenhandel en Stichting Open Mind, om mensenhandel bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. De foto’s zijn gemaakt door Ernst Coppejans. De organisatie is in handen van de gemeente Den Haag.

Dertig paar ogen!
Dertig paar indringende ogen waarin je de duistere wereld van mensenhandel weerspiegeld ziet. Een wereld die niet te bevatten is, een wereld die onvoorstelbaar leed veroorzaakt, een wereld waarin vaak extreem geweld plaatsvindt. Een wereld van misleiding en uitbuiting, een wereld waarin misbruik wordt gemaakt van mensen in een kwetsbare positie, waarin mensen worden gedwongen tot handelingen die zij niet willen. Ja, het komt ook in Nederland voor.

Open je Ogen Mensenhandel Portretten Jill - Foto Ernst Coppejans

Dertig verhalen!
Dertig zeer schrijnende verhalen van vrouwen, mannen, jongens en meisjes.
Wat zou het met jou doen als je zeven dagen per week twintig uur achter elkaar moet werken in de hitte van de keuken van een restaurant, zonder salaris en zonder huis of slaapplaats?
Wat zou het met jou doen als je familie je niet meer terug wil, omdat ze denken dat je een crimineel bent, terwijl je onder bedreiging met de dood drugs moest verhandelen?
Wat zou het met jou doen als je gedwongen wordt om in de prostitutie te werken, meerdere keren per dag verkracht wordt en zwanger wordt van een klant?
En niet te vergeten de kinderen van de slachtoffers. Wat zou het met jou doen als je als kind alleen thuis bent, ’s nachts, in het donker, omdat je moeder elke nacht moet werken en als ze thuiskomt onder de blauwe plekken zit?
Dit zijn echte verhalen, dit gebeurt in Nederland. Het gebeurt onder je ogen, zonder dat je het ziet.
Alle dertig, stuk voor stuk krachtige, moedige mensen die hun verhaal aan jou vertellen. Zij kwamen terecht in de valkuil van mensenhandel. Mensen zoals jij en ik, vrouwen, mannen, jongens, meisjes die een hele andere verwachting van hun toekomst hadden, mensen met dromen. Zij hebben de moed om hun verhaal te vertellen. Opdat jij het weet!

Open je Ogen - Mensenhandel Portretten Cristian - Foto Ernst Coppejans

Voorbeeldverhaal Open je Ogen
“Als meisje van vijftien kwam ik door een vriendinnetje terecht bij de verkeerde groep jongens. Door hen ben ik aan de drugs geraakt, misbruikt, gebruikt en uitgebuit in Nederland en ook een tijdje in het buitenland. Daar hoefde ik zelf wat minder mannen te ontvangen, maar moest ik op de anderen letten. Dat ging me te ver. Daar heb ik zoveel ellende gezien. Dat vond ik echt te erg. Dit soort misbruik en uitbuiting komt zo ontzettend veel voor in Nederland en in het buitenland. In gewone eengezinshuizen, in flats, in de grote steden en daarbuiten. Grote netwerken van mannen, maar ook vrouwen die, hier hun geld aan verdienen. Met een niet te stoppen wreedheid. En niet alleen heel veel meisjes zijn slachtoffer, ik heb ook veel jongens gezien.”

Meer informatie is te vinden op www.denhaag.nl/mensenhandel.