Van 1 t/m 19 augustus verandert het Atrium Den Haag in een kleurig regenwoud. 18 Vertegenwoordigers van de Neo-Amazonische kunststijl uit Peru tonen dan hun werk. De stijl omvat de realistische weergave van het regenwoud en anderzijds de rijke symboliek en cosmovisie van de inheemse volken. De expositie is een non-profit project van Picaflores.org dat geheel ten goede komt aan de Cerrado in Brazilië, de longen van onze Aarde.

Picaflores Rafael Oliveira Castro - 30x60cm - Nueva Criatura

Neo-Amazonische stijl
De schilders van de Neo-Amazonische stijl uit Peru combineren een exacte weergave van de natuur in het regenwoud met de rijke symboliek van de indianenstammen. De inheemse bevolking van de Amazone deelt een cosmovisie over de Aarde en het Heelal, die zeer rijk is aan symboliek. In die symboliek spelen de hemellichamen, hemelse sferen, planten en dieren van de Amazone, lichtwezens en hun traditionele medicijnman een rol. Naast deze visionaire kunst maken de schilders realistische schilderijen van het regenwoud waarvan er ook een aantal te zien zijn. Er zijn werken te zien van 18 vertegenwoordigers van de stijl waaronder van de filantropische oprichter van de school die in 2009 is overleden. 

Picaflores José Luis Rodriguez Ysmiño - Large 158x69cm - LAGUNA CASHIBO-COCHA

Picaflores.org
Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door Picaflores.org en de opbrengst komt ten goede aan de bescherming van de Cerrado in Brazilië. De Cerrado is een 45 miljoen jaar oud ecosysteem in Brazilië dat al voor meer dan 50% is verwoest door intensieve monocultuur voor de export, vooral soya voor veevoeders. Een drietal tentoonstellingen in 2022 zijn daarom geheel gewijd aan de bewustwording over, en bescherming van de Cerrado in nauwe samenwerking met Wervel, een Belgische organisatie voor duurzame landbouw in de wereld.  

Sinds het begin van 2019 zijn er 18 tentoonstellingen in 4 landen georganiseerd. Er wordt ook gewerkt aan een Taschen gids over de Neo-Amazonische schilderstijl.

UV Light

Rondleidingen
Op vrijdag 5, 12 en 19 augustus worden er de hele dag rondleidingen gegeven met UV licht en ook kan een afspraak worden gemaakt voor een rondleiding met groepen en klassen.  

Voor meer informatie, ga naar www.tonkiry.org.