Van 2 t/m 19 augustus verandert het Atrium Den Haag in een kleurig regenwoud. 18 Kunstenaars van de Neo-Amazonische kunststijl uit Peru tonen dan hun werk. De stijl omvat de realistische weergave van het regenwoud en anderzijds de rijke symboliek en cosmovisie van de inheemse volken. De expositie is een non-profit project van Picaflores.org dat geheel ten goede komt aan de Cerrado in Brazilië, de longen van onze Aarde.

Tembo Taba 59x79cm

Neo-Amazonische stijl
De schilders van de Neo-Amazonische stijl uit Peru combineren een exacte weergave van de natuur in het regenwoud met de rijke symboliek van de indianenstammen. De inheemse bevolking van de Amazone deelt een cosmovisie over de Aarde en het Heelal, die zeer rijk is aan symboliek. In die symboliek spelen de hemellichamen, hemelse sferen, planten en dieren van de Amazone, lichtwezens en hun traditionele medicijnman een rol. Naast deze visionaire kunst maken de schilders realistische schilderijen van het regenwoud waarvan er ook een aantal te zien zijn. Er zijn werken te zien van 18 kunstenaars van de stijl waaronder van de filantropische oprichter van de school die in 2009 is overleden. 

Picaflores José Luis Rodriguez Ysmiño - Large 158x69cm - LAGUNA CASHIBO-COCHA

Picaflores.org
Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door Picaflores.org en de opbrengst komt ten goede aan de bescherming van de Cerrado in Brazilië. De Cerrado is een 45 miljoen jaar oud ecosysteem in Brazilië dat al voor meer dan 50% is verwoest door intensieve monocultuur voor de export, vooral soya voor veevoeders. Een drietal tentoonstellingen in 2022 zijn daarom geheel gewijd aan de bewustwording over, en bescherming van de Cerrado in nauwe samenwerking met Wervel, een Belgische organisatie voor duurzame landbouw in de wereld.  

Sinds het begin van 2019 zijn er 18 tentoonstellingen in 4 landen georganiseerd. Er wordt ook gewerkt aan een Taschen gids over de Neo-Amazonische schilderstijl.

Rondleiding Picaflores met UV Licht

Rondleidingen met UV Licht
Op vrijdag 5, 12 en 19 augustus tussen 10 en 17 uur worden rondleidingen gegeven met UV licht, aanmelden is hiervoor niet nodig. Iedereen kan zich op deze dagen melden bij de witte ronde balie die tegenover de receptiebalie in het Stadhuis staat.

Voor rondleidingen met groepen en klassen moet een afspraak gemaakt worden. Dit kan via de organisator JP Buijs van Picaflores. Stuur hem een mail met welke dag, tijd en hoeveel personen jullie komen: jp_buijs@picaflores.org. 

Voor meer informatie, ga naar www.tonkiry.org.