Het Binnenhof gesloten? De Kunst van het Binnenhof  zet de deuren wijd open.
Deze unieke Augmented Reality Pop-up kunstexpositie in het Atrium Den Haag en de bijzondere boekuitgave, laten je de markante cultuurhistorie van het Binnenhof zien. Prachtige kunstwerken en verhalen uit alle tijden in een surrealistische setting. Ontdek het vanaf 4 september t/m 3 oktober in het Atrium Den Haag. De rijk geïllustreerde – twee in een – boekuitgave die in het najaar van 2022 uitkomt. 

Een spectaculair project dat de tijdloosheid van het Binnenhof benadrukt!
Wie zijn de Oude meesters uit vervlogen tijden? Veel minder bekende gezichten worden in tekst en met beeld geïntroduceerd. En welke Nieuwe helden droegen bij aan de modernisering van de schatkamers van het Binnenhof, die slechts weinigen ooit te zien kregen? 

Met verzamelde werk van  Oude Meesters over Jacoba van Beieren, Amalia van Solms-Braunfels, Johan de Witt, Maria Stuart I, Elselina van Houweningen en koning Willem II.

En met verzameld werk van  Nieuwe Helden,  zoals Auke de Vries, Eric Claus, Jos de Putter, Rudi van de Wint, Sylvie Zijlmans en Tomas Rajlich.

Book Oude Meester - Nieuwe Helden

Augmented Reality (AR)
Deze expositie is de eerste Augmented Reality (AR) in het Atrium Den Haag. AR wordt in het Nederlands ook wel vertaald als toegevoegde realiteit. Er is sprake van AR als er digitaal een extra laag informatie over de werkelijkheid wordt gelegd. Dit kan door beelden op brillenglazen te projecteren, maar vaak wordt AR gewoon op een scherm getoond. Dit kan bijvoorbeeld op een smartphone of op een televisie.

De bezoekers van deze tentoonstelling downloaden bij een van de twee buitenste panelen in het Atrium de app en kunnen daarna de virtuele tentoonstelling bezoeken, die bestaat uit twee gedeeltes Oude Meesters en Nieuwe Helden. Ieder deel bestaat uit zes virtuele ruimtes waarin kunstwerken worden getoond nadat de bezoeker met de smartphone of tablet een speciale code op het bijbehorende tentoonstellingspaneel heeft gescand.

De app is verkrijgbaar via de Apple Store of de Google Play Store onder de naam ‘De Kunst van Het Binnenhof’. We raden aan de app op een smartphone of tablet te installeren, voorafgaand aan de komst naar deze expositie. In de app is te kiezen tussen ‘Oude Meesters’ en ‘Nieuwe Helden’. Om de ‘Oude meesters’ te bekijken, scan de markeringen op de rode panelen in het Atrium Den Haag. De ‘Nieuwe Helden’ worden zichtbaar bij het scannen van de markeringen op de blauwe panelen. Het beste is om de app van tevoren te installeren via WIFI. In het Atrium Den Haag kan per 1 september 2022 gebruik worden gemaakt van het beveiligd wifi-netwerk Publicroam. De instructies van dit gratis WIFI netwerk staan op www.publicroam.nl​. Klik hier om te zien welk apparaat de app kan downloaden.

Feestelijke maand september
De expositie opende tijdens het UIT Festival Den Haag, is de hele maand september te zien en loopt bovendien parallel aan Open Monumentendag, Prinsjesdag, Prinsjesfestival en Koninklijk Den Haag.

Impressie Augmented Reality Pop-up kunstexpositie: De Kunst van het Binnenhof

Document voor een Monument
De productie is in handen van Document voor een Monument. Document voor een Monument haalt allerlei inzichten en ideeën op over het verleden, de gebruikers en de toekomst van het Binnenhof – in woord, beeld en geluid – en neemt die oogst, samen met een actuele beschrijving van de renovatie, mee in diverse multimediale ontsluitingen.

Overhandigng eerste boek De Kunst van het Binnenhof V.l.n.r. Dick Holthuis-Document voor een Monument - wethouder Saskia Bruines en Mizja Haak-Document voor een Monument

Mede mogelijk gemaakt door
Dit project komt tot stand in samenwerking met Mizja Haak en Dick Holthuis (initiatiefnemers Document voor een Monument) · Jolijn Heesters, Sara Jansen, Matthies Klink, Marjet Poutsma en Nadjezda Verboom, studenten van de Universiteit Utrecht onder begeleiding van kunsthistoricus Sanne Frequin (redactie Oude meesters) · Hendrik van Delft (redactie Nieuwe helden) · Ton Haak (redactie advies en eindredactie) · Centric Nederland (technische uitwerking virtuele expositie) · LetterZDesign · Atrium City Hall