De gehele zomer t/m het UIT Festival op 4 september 2022, is Samchykivka-kunst van kunstenaar Victoria Radochyna uit de Oekraïne te bewonderen in het Atrium Den Haag.

Samchykivka-kunst is een traditionele schildertechniek en een mix van oude ornamenten, planten en dieren. Samen met een verscheidenheid aan heldere kleuren, straalt het letterlijk vitale energie uit. Deze stijl van decoratieve kunst komt uit het dorp Samchyki, Khmelnytsky regio in Oekraïne. De Samchykivka-kunst was praktisch verdwenen, maar verscheen opnieuw in het midden van de 20e eeuw.

Victoria Radochyna

Victoria Radochyna
Victoria Radochyna is een Oekraïense kunstenaar, een meester in Samchykivka Art. Lid van de Nationale Unie van Meesters van Decoratieve Kunsten van Oekraïne. Zij is geboren in Zaporizja, Oekraïne. Ze studeerde af aan de Kharkiv State Academy of Design and Arts (2008), met als hoofdvak grafische vormgeving. Ze studeerde de stijl van Samchykivka Art bij de volksmeester Viktor Rakovsky. Sinds 2017 werkt ze met de techniek van Samchykivka. Ze is actief betrokken bij de heropleving en popularisering van deze zeldzame decoratieve kunst. De kunstwerken die in het Atrium Den Haag zijn te zien, heeft zij tijdens haar vlucht uit de Oekraïne meegenomen naar Nederland.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de ambassade van Oekraïne, Atrium City Hall en de gemeente Den Haag.

Voor meer informatie, ga naar www.samchykivka.art.

UIT Festival in het Atrium Den Haag
Op de laatste dag van deze zomerexpositie kunnen bezoekers samen met Victoria Radochyna haar werk maken tijdens het UIT Festival in het Atrium Den Haag van 12:00 tot 17:00 uur.

Schilderworkshop Samchykivka-kunst van kunstenaar Victoria Radochyna

Tijdens deze expositie, kan men plaatsnemen op de Invictus Games – Het Gele Bankje.