Op dinsdagavond 10 januari 2023 vond de bekendmaking plaats van de ANP Nieuwsfoto van het jaar 2022 in het Atrium Den Haag. Aansluitend is t/m 31 januari in het Atrium Den Haag de fototentoonstelling met ruim 100 nieuwsfoto’s uit 2022 te zien. Op zaterdag 21 januari 2023 is deze fototentoonstelling niet te zien, vanwege de Chinees Nieuwjaar Viering.

Nieuwsfoto van het Jaar 2022
Sinds vijf jaar kiest een vakjury uit het grote aanbod nieuwsfoto’s van het ANP de ANP Nieuwsfoto van het jaar. Vorig jaar won Bart Maat met zijn foto van minister Ollongren op het Binnenhof. De foto die inmiddels als ‘functie elders’ bekend is, zette in het voorjaar van 2021 de hele kabinetsformatie op zijn kop. De doelstelling van deze prijs is om aandacht te vragen voor de nieuwsfotografie die de fotojournalisten in Nederland dagelijks maken.

Vincent Jannink - Honderden mensen slapen buiten bij aanmeldcentrum Ter Apel. Winnaar Jurpyprijs ANP Nieuwsfoto van het jaar 2022.

Deze prijs – voorheen de Jos van Leeuwen Fotoprijs – aan die nieuwsfotograaf worden uitgereikt die de beste nieuwsfoto uit het aanbod bij ANP Foto heeft gemaakt. De jury bestaat dit jaar uit freelance beeldadviseur Leo Blom, chef foto van Het Parool Eva de Vos en lector journalistiek en vernieuwing Danielle Arets. Naast de juryprijs is ook de publieksprijs uitgereikt. Elke maand kon het publiek via social media en een webpagina stemmen op hun favoriete nieuwsfoto. Maandelijks komt daar één winnaar uit, die daarmee is genomineerd voor de jaarlijkse ANP Nieuwsfoto van het jaar Publieksprijs. De genomineerderen waren:

  • Vincent Jannink – Honderden mensen slapen buiten bij aanmeldcentrum Ter Apel (winnaar juryprijs)
  • Rob Engelaar – Stille tocht in Kerkrade voor de vermoorde Gino
  • Ramon van Flymen – Drukte op Schiphol na staking
  • Laurens Bosch – Man in camouflagekleding na gijzeling Apple Store (winnaar publieksprijs)
  • Ramon van Flymen – Oekraïense vluchtelingen na aankomst vanuit Berlijn op Amsterdam Centraal

Ook deze 5 genomineerde foto’s uit 2022 zijn t/m 31 januari te zien in het Atrium Den Haag.

Meer informatie is te vinden op www.anp.nl.

Laurens Bosch - Man in camouflagekleding na gijzeling Apple Store. Winnaar Publieksprijs ANP Nieuwsfoto van het Jaar 2022.