Project Startblok is een multimediale tentoonstelling van fotograaf Karijn Kakebeeke en Picture Bridge Foundation over het leven van Nahom, Leila, Isabella, Samer en Timo, bewoners van wooncomplex Startblok Riekerhaven, Amsterdam. Deze tentoonstelling maakt onderdeel uit van het Movies that Matter Festival. Het internationale film- en debatfestival dat van 8 t/m 16 april 2022 in Den Haag plaatsvindt.

Startblok Riekerhaven
Sinds 1 juli 2016 wonen in Startblok Riekerhaven in Amsterdam zo’n 565 jongeren tussen de 18 en 27 jaar samen. De helft zijn Nederlandse studenten en starters, de andere helft vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders) uit voornamelijk Syrië en Eritrea. De Nederlanders en vluchtelingen wonen om-en-om, beheren het complex zelf en hebben een manifest ondertekend waarmee ze zich committeren aan de missie: ‘Building a future together’. Maar lukt dat ook in de praktijk? 

Hoe is het om samen te leven met mensen van wie de achtergrond en geschiedenis zo anders zijn dan van die van jou? Wat ervaar je en waar loop je tegenaan? En, hoe zou jij zélf zo’n proces ervaren? In Project Startblok wordt de bezoeker met die vragen geconfronteerd.

De tentoonstelling is ontworpen als een kubus, als knipoog naar de containerwoningen op het wooncomplex. Je stapt hier letterlijk in, om zo in het dagelijkse leven van de Startblokbewoners te stappen. Door de speelse opzet en mix van media, weet de tentoonstelling je echt mee te nemen in de wereld en vraagstukken van de jongeren. Meer informatie over dit project is te vinden op www.projectstartblok.nl en www.startblokriekerhaven.nl.

Project Startblok

Karijn Kakebeeke
Karijn Kakebeeke documentaire fotograaf en visueel antropoloog en werkt in binnen- en buitenland. Haar reportages gaan vaak over verschillende vormen van migratie. Daarin behandelt ze thema’s als identiteit, ontheemding, het ‘op je plaats zijn’ of je ergens thuis voelen. Haar werk wordt in (internationale) dagbladen en tijdschriften gepubliceerd en werd bekroond met verschillende prijzen. Voor meer informatie, ga naar www.karijnkakebeeke.com.

Picture Bridge Foundation
Picture Bridge Foundation werkt met fotografische (onderzoeks)methoden, waarbij mensen actief deelnemen in het verbeelden van hun eigen situatie. De stichting werkt op het snijvlak van het sociale domein, sociale wetenschappen en kunst en wil inzichten en antwoorden doen laten ontstaan waar verbale of schriftelijke expressie tekortschiet. www.picturebridgefoundation.nl

SoZa in Den Haag
In Den Haag bevindt zich ook een locatie zoals Startblok, en dat is SoZa. Dit gebouw aan de Laan van NOI bestaat uit diverse onderdelen, een daarvan is 175 woonunits waar statushouders en jonge Hagenaars volgens het principe van Co_Living samenwonen op de bovenste drie verdiepingen van het gebouw, waar voorheen het ministerie van Sociale Zaken was gevestigd. Van 21 februari t/m 14 maart vindt de EXPO Amal Dit is Mijn Stad plaats in het Atrium. Een expositie over de bewoners van SoZa in Den Haag.

Logo Movies that Matter Festival

Movies that Matter Festival
Het Movies that Matter Festival in Den Haag is hét internationale festival over mensenrechten en een duurzame samenleving in de stad van Vrede en Recht. Tien dagen lang zijn er meer dan 60 filmtitels te zien in ruim 300 filmvertoningen op locatie en online. In Haagse filmtheaters, bioscopen en op andere culturele locaties gaat het publiek in gesprek met filmmakers, experts en activisten, zijn er workshops en masterclasses voor filmmakers, nationale en internationale premières en exposities, zoals Project Startblok en Visual Rebellion in het Atrium Den Haag. Het festival vindt van 8 t/m 16 april 2022 plaats. Meer informatie is te vinden op www.moviesthatmatter.nl.