Het Haags Historisch Museum en journalist en schrijver Herman Keppy organiseren in samenwerking met Atrium City Hall de expositie ‘Indisch Den Haag contra de Nazi’s’ in het Atrium Den Haag van 3 t/m 20 mei.

Wanneer de Duitsers op 10 mei 1940 binnenvallen, bevinden er zich in Nederland tienduizenden mensen uit Nederlands-Indië. Indo’s (Indische Nederlanders), totoks (uit Indië afkomstige Europeanen zonder Indonesisch bloed) en Indonesiërs. Relatief veel van hen, nemen deel aan het verzet en de strijd tegen de Duitse bezetter. Alleen al in Den Haag zijn er meer dan vijftig van hen betrokken bij vele vormen van verzet: laten onderduiken van mensen, sabotage, overvallen, de Ordedienst, illegale pers en Engelandvaart. Menig Indische jongen bemant de RAF-vliegtuigen die missies vliegen boven bezet gebied en Duitsland.

Indisch Den Haag contra de Nazi’s

Haagse Vrijheidsweken – Lezing Zijn jullie Kerels of Lafaards? van Herman Keppy
De Haagse Vrijheidsweken worden elk jaar gehouden in de aanloop naar het Bevrijdingsfestival Den Haag op 5 mei. Tientallen Haagse instellingen, theaters, NGO’s, musea en rondvaartorganisaties stellen elk jaar gezamenlijk een programma samen rond de thema’s vrijheid, WO2, vrede, democratie, rechtsstaat en internationale rechtsorde, zoals deze expositie Indisch Den Haag contra de Nazi’s en Expositie Just Speak! in het Atrium Den Haag.

Tijdens de Haagse Vrijheidsweken worden in de filialen van de Bibliotheek Den Haag verschillende activiteiten opgezet rond het thema Vrijheid, zoals een lezing van het boek ‘Zijn jullie Kerels of Lafaards? De Indische en Indonesische strijd tegen de nazi’s 1940-’45’ van Herman Keppy op donderdag 21 april – 19.30 uur in de Bibliotheek Bomenbuurt. Het boek vertelt de geschiedenis van de Duitse bezetting opnieuw, maar nu ingekleurd, ook letterlijk, door mensen uit Nederlands-Indië. Reserveren voor de lezing is aan te raden via bomenbuurt@bibliotheekdenhaag.nl of bel naar +31(0)70 353 69 70.

Al voor de oorlog bestaat er een Indische gemeenschap in Nederland. Honderden van hen hebben zich tegen de Duitsers verzet. Herman Keppy heeft ze gevonden op alle gemeenplaatsen: onderduik, illegale pers, persoonsbewijzen vervalsen, Engelandvaart, Market Garden, concentratiekampen, studentenverzet, RAF, Koninklijke Marine, Englandspiel enzovoorts.

Deze publicatie poogt voor de eerste keer een overzicht te geven van hun strijd, Indonesiërs, Indo’s en totoks. Totoks is het Indonesische of Maleisische woord voor een in het voormalig Nederlands-Indië geboren of wonende Europeaan, meestal een Nederlander. Het is voor velen, inclusief de Indische gemeenschap, een tot nog toe onzichtbaar verhaal.

Herman Keppy is journalist en schrijver. Over een periode van zo’n twaalf jaar heeft hij onderzoek gedaan naar de strijd tegen de nazi’s vanuit de Indische en Indonesische gemeenschap in Nederland. Dat resulteerde in lezingen, publicaties en tentoonstellingen. Van zijn hand verschenen eerder de roman ‘Tussen Ambon en Amsterdam en de verhalenbundel Pendek’.

Meer informatie is te vinden op www.haagsevrijheidsweken.nl.

Logo Haagse Vrijheidsweken

Colofon Tentoonstelling Indisch Den Haag contra de Nazi’s
Samenstelling & teksten: Herman Keppy
Vormgeving: KEEN
Coördinatie: Esther Wils
Met steun van: Haags Historisch Museum, Atrium City Hall, Stichting Tong Tong, Pasar Malam B.V. en Fonds 1818.